KOPERTY Z SEREM RODZYNKAMI I ORZECHAMI WŁOSKIMI

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • mąka

    500 g
  • cukier kryształ

    3 łyżki
  • margaryna

    1
  • żółtko jajek

    2
  • drożdże

    10 g
  • sól

    1 szczypta
  • Farsz:

  • cukier

    1/3 szkl
  • jajko

    1
  • DODATKOWO:

  • orzechy włoskie

  • rodzynki

  • twaróg

    100 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - KOPERTY Z SEREM RODZYNKAMI I ORZECHAMI WŁOSKIMI foto
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę , robimy palcami dziurki . Wkładamy do miski , przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce .
Krok 2 - KOPERTY Z SEREM RODZYNKAMI I ORZECHAMI WŁOSKIMI foto
Ser rozgniatamy widelcem , dodajemy resztę składników , ucieramy razem .
Krok 3 - KOPERTY Z SEREM RODZYNKAMI I ORZECHAMI WŁOSKIMI foto
Gdy w cieście wypelnią sie dziurki po palcach , ciasto jest gotowe . Wałkujemy je na grubość 0,5 cm , wykrawamy kwadraty o dowolnych wymiarach . Farsz uważajmy , bo jest rzadki , nakładajmy go po trochu na każdy kwadrat . Dodajemy po parę rodzynek i Duży kawałek obranego z łupiny orzecha .
Krok 4 - KOPERTY Z SEREM RODZYNKAMI I ORZECHAMI WŁOSKIMI foto
Ciasto zlepiamy na kształt koperty .
Krok 5 - KOPERTY Z SEREM RODZYNKAMI I ORZECHAMI WŁOSKIMI foto
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C do zrumienienia się kopert .Pycha!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Smaczna_B 30.01.2014 14:55
podarty papier to dekoracja, teraz taka moda na prezentację potraw:)
Renata9 29.01.2014 22:42
pewnie smaczne ciasteczka, ale ten podarty papier odstrasza :-(
Kuchenka 29.01.2014 20:22
super, coś dla mnie!!!
Jusiaa 29.01.2014 19:43
Wyśmienite :)
Pyszota 29.01.2014 19:32
bardzo dobry przepis
martyna94 29.01.2014 18:23
ale super !
Agata3 29.01.2014 18:16
wow! super! wypróbuję :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat