Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Koperty z kruszonką i marmoladką

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 250 g
drożdże 8 g
cukier 3 łyżki
mleko 60 ml
jogurt naturalny 120 ml
jajko 2 szt
olej 2 łyzki
masło 1/2 kostki
mąka 4 łyzki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Koperty z kruszonką i marmoladką

Robimy rozczyn letnie mleko mieszamy z drożdżami i cukrem. Mieszamy i posypujemy mąką . Nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy resztę przesianej mąki dajemy odrobinę soli. Jogurt mieszamy z olejem i wlewamy do maki dodajemy jajka i wyrośnięty rozczyn. Wszystko razem mieszamy i urabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. Rozwałkowujemy ciasto kroimy w kwadraty. Na środek kwadratu kładziemy łyżeczkę marmolady i końce kwadratu wkładamy do środka. Robimy kruszonkę mieszamy masło z mąką i tartymi orzechami i cukrem do smaku. Robimy ręką grudki , tworząc kruszonkę. Kruszonkę nakładamy na drożdżówki i pieczemy w piekarniku w 200 stopniach ok 25 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

malaczarna23 07.08.2013 10:15
pyszne drożdżóweczki
joanna30 07.08.2013 10:11
Na pewno pyszne!
aisoglam 06.08.2013 23:44
Pysznie :)
magdziorka6 06.08.2013 21:18
smakowite koperty
Pyszota 06.08.2013 19:18
świetnie wyglądają
artur7 06.08.2013 19:13
smaczne i ladne
Marta1986 06.08.2013 18:16
bardzo smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak