Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Koperkowe klopsiki w sosie pieczarkowym

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso

łopatka bez kości zmielona 300 garm
koperek 3 łyżki
Papryka ostra mielona Prymat do smaku
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Czosnek suszony Prymat do smaku

dodatkowo

marchew 1 sztuka
cebula 1 sztuka
pieczarki 30 dkg
oliwa 1 łyżka
kostka rosołowa wołowa 1/2 sztuki
mąka pszenna 1 łyżka

Porada

do sosu można dodatkowo dodać posiekany koperek

Przepis i sposób przygotowania na: Koperkowe klopsiki w sosie pieczarkowym

Kroki postępowania

1
do zmielonego mięsa dodać przyprawy oraz koperek i ręką dobrze wyrobić masę(jeżeli jest za sucha dodać 2-3 łyżki zimnej wody) odstawić do lodówki
Krok 1 - Koperkowe klopsiki w sosie pieczarkowym foto
2
pieczarki,marchew i cebulę pokroić w nie za małe kawałki( miałam zamrożone pieczarki wcześniej obrane i pokrojone)
Krok 2 - Koperkowe klopsiki w sosie pieczarkowym foto
3
z mięsa uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego
Krok 3 - Koperkowe klopsiki w sosie pieczarkowym foto
4
i obsmażyć na łyżce oliwy
Krok 4 - Koperkowe klopsiki w sosie pieczarkowym foto
5
dodać warzywa i całość chwilę podsmażać
Krok 5 - Koperkowe klopsiki w sosie pieczarkowym foto
6
dodać kostkę rosołową i 300 ml wody.dusić pod przykryciem 15 minut,oraz bez pokrywki kolejne 5.
Krok 6 - Koperkowe klopsiki w sosie pieczarkowym foto
7
mąkę wymieszać w małej ilości wody i zagęścić sos. doprawić wg uznania (u mnie dodatkowo pieprz czarny)
Krok 7 - Koperkowe klopsiki w sosie pieczarkowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Franciszek 17.06.2015 09:15
Pyszne ,lubię takie danie
IKrakowianka 16.06.2015 17:38
Łatwe i na pewno bardzo smaczne
Maridka19 16.06.2015 16:26
Apetyczne danie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak