KOPERKOWE KLOPSIKI W SOSIE PIECZARKOWO KOPERKOWYM Z MAKARONEM

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Mięso

  • mięso mielone wieprzowe

    0.5 kg.
  • cebula

    1/2 szt. ( mała)
  • bułka

    1 szt.
  • woda

    do namoczenia bułki
  • koper świeży

    2 łyżki (siekany)
  • jajko

    1 szt.
  • sól

    1 łyżeczka
  • pieprz czarny mielony

    do smaku

Sos

  • woda

    1 l.
  • cebula

    1 szt.
  • pieczarki

    150 gram
  • koper świeży

    3 łyżki
  • masło

    1 łyżka
  • kostka rosołowa

    1/2 kostki
  • sól i pieprz

    do smaku
  • natka pietruszki

    1 garśc
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • woda zimna

    2 łyżki
  • śmietanka 12-procentowa

    6 łyżek

Dodatkowo

  • mąka

    1/4 szkl.
  • makaron świderki

    ok. 400 gram.
  • woda

    do ugotowania makaronu
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - KOPERKOWE KLOPSIKI W SOSIE PIECZARKOWO KOPERKOWYM Z MAKARONEM foto
Pieczarki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Krok 2 - KOPERKOWE KLOPSIKI W SOSIE PIECZARKOWO KOPERKOWYM Z MAKARONEM foto
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. W garnku roztapiamy masło. Dodajemy cebulkę i smażymy, aż się zeszkli.
Krok 3 - KOPERKOWE KLOPSIKI W SOSIE PIECZARKOWO KOPERKOWYM Z MAKARONEM foto
Dodajemy pieczarki i smażymy, aż pieczarki zmiękną. Doprawić szczyptą soli i pieprzem.
Krok 4 - KOPERKOWE KLOPSIKI W SOSIE PIECZARKOWO KOPERKOWYM Z MAKARONEM foto
Zalać wodą. Dodać kostkę rosołową.
Krok 5 - KOPERKOWE KLOPSIKI W SOSIE PIECZARKOWO KOPERKOWYM Z MAKARONEM foto
Mięso przygotować dzień wcześniej.
Do mięsa dodać jajko, namoczoną i odsączoną bułkę, sól, pieprz i koperek.
Cebulę obrać i zetrzeć na tarce na najdrobniejszych oczkach. Dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki.
Mokrymi dłoniami formujemy średnie klopsiki, które obtaczamy w mące. Następnie delikatnie umieszczamy w garnku.
Krok 6 - KOPERKOWE KLOPSIKI W SOSIE PIECZARKOWO KOPERKOWYM Z MAKARONEM foto
Dodajemy koper i posiekaną pietruszkę.
Krok 7 - KOPERKOWE KLOPSIKI W SOSIE PIECZARKOWO KOPERKOWYM Z MAKARONEM foto
Zagęszczamy rozrobioną mąką z zimną wodą. Mieszamy. Odstawiamy garnek i dodajemy śmietankę. Doprawiamy do smaku.
Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu.
Ugotowany przelewamy zimną wodą.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
agnieszka214 25.05.2017 20:48
Pyszny obiad mniam
ben-ka 15.03.2017 12:01
Zjadłabym taki obiad.
IZABELA29 07.02.2017 19:36
Smacznie wygladają
2milutka 06.06.2016 15:03
To musi byc pycha!
Grazyna0211 06.05.2016 10:10
smaczne danie
w mojej kuchni 22.05.2015 00:12
smaczne na obiad
MałaMi89 21.05.2015 22:15
Świetne! :) na pewno by mi posmakowały!
Ada-Gaba 21.05.2015 21:19
smakowite danie
Beatris 21.05.2015 20:58
Bardzo apetyczne klopsiki:)
iskierka.ag 21.05.2015 17:22
Świetna propozycja.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat