Kopa śląska

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Biszkopt

    1 szt
  • orzechy

    50 gram
  • rodzynki

    50 gram
  • migdały prażone

    20 gram
  • spirytus

    50 gram
  • śmietana 30%

    500 ml
  • ananas

    1 puska
  • brzoskwinie w puszce

    1/2 szt
  • śmietan fix

    2 szt
  • gruszki w zalewie

    1/2 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Biszkopt przekroić na 3 cienkie krążki. Rodzynki namoczyć w spirytusie.

Owoce odsączamy i kroimy na kawałki. Śmietankę ubijamy na sztywno z fiksami. W soku z brzoskwiń lub ananasa rozprowadzamy spirytus. Ma powstać mocny poncz. Spirytusu oczywiście można dać więcej jeśli jest taka potrzeba.

Teraz są dwa sposoby ułożenia kopy. Albo układa się w górę na płaskim talerzu coś w rodzaju kopca kreta lub w głębokiej szklanej misce tak jak ja to zrobiłam (moja kopa wędrowała ze mną w gości, więc ciężko by było mi ją wziąć ze sobą na talerzu).
Warstwy kopy: najpierw warstwa z jednego placka biszkoptu, który nasącza się dość mocno ponczem, na to warstwa owoców lekko skropionych spirytusem, na to bakalie, warstwa bitej śmietany, ponownie biszkopt, skropić ponczem, owoce, bakalie i śmietana. I tak do wyczerpania składników Na górze zawsze powinna być bita śmietana, która dekorujemy owocami, bakaliami, tym czym chcemy wg własnej fantazji. Można także porwać biszkopt na kawałki, wymieszać je z owocami, bakaliami i alkoholem, przekładając bitą śmietaną. Tak przygotowany deser odstawiamy na noc do lodówki, bo najlepszy jest na drugi dzień, gdy się "przegryzie".

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Madzai 15.06.2017 00:22
efektownie wygląda
perla 01.10.2012 14:23
Deser pyszny, polecam każdemu. Właśnie się szykuję do zrobienia kopy :)
monika141 04.07.2012 16:05
fajne
bartek8585 19.05.2012 23:47
Słyszałem kiedyś o tym deserze ale jak dotąd nie jadłem.
Misiabe 12.04.2012 00:47
fajny przepis :)
caralajna 11.04.2012 22:05
ciekawe

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat