Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Konserwa mięsna z łopatki

3.0
(13)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Mięso zamknięte w słoikach, bez sztucznych konserwantów, bez chemii. Pyszna domowa wędlina!

Składniki:

Na konserwę mięsną:

łopatka wieprzowa 2 kilogramy
sól 3 łyżeczki
pieprz 1 łyżeczka
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka
czosnek 6 ząbków
woda 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Konserwa mięsna z łopatki

Łopatkę, może być z tłuszczykiem, kroimy na kawałeczki mniej więcej 2x2 cm.

Mięso wkładamy do miski, dodajemy cienko pokrojony czosnek, wsypujemy sól, pieprz i majeranek, mieszamy. Do mięsa wlewamy szklankę zimnej wody i wyrabiamy tak długo aż mięso wchłonie wodę i zrobi się lepkie.

Miskę przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 24 godziny.

Po tym czasie przekładamy je do słoików na 3/4 wysokości, zakręcamy je i wstawiamy do piekarnika na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 110 stopni i od momentu nagrzania pieczemy mięso przez 90 minut.

Po tym czasie mięso studzimy w piekarniku, aż do następnego dnia. Po upływie 24 godzin czynność powtarzamy i ponownie trzymamy słoiki w piekarniku do całkowitego ostudzenia.

Zimne słoiki z mięsem przechowujemy w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak