Przepis i sposób przygotowania na: Konserwa mięsna z łopatki
Łopatkę, może być z tłuszczykiem, kroimy na kawałeczki mniej więcej 2x2 cm.
Mięso wkładamy do miski, dodajemy cienko pokrojony czosnek, wsypujemy sól, pieprz i majeranek, mieszamy. Do mięsa wlewamy szklankę zimnej wody i wyrabiamy tak długo aż mięso wchłonie wodę i zrobi się lepkie.
Miskę przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 24 godziny.
Po tym czasie przekładamy je do słoików na 3/4 wysokości, zakręcamy je i wstawiamy do piekarnika na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 110 stopni i od momentu nagrzania pieczemy mięso przez 90 minut.
Po tym czasie mięso studzimy w piekarniku, aż do następnego dnia. Po upływie 24 godzin czynność powtarzamy i ponownie trzymamy słoiki w piekarniku do całkowitego ostudzenia.
Zimne słoiki z mięsem przechowujemy w lodówce.