Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Konfitura żurawinowa

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żurawina 1 kg
cukier kryształ 2,5 szkl
woda 0,5 szkl
sok z cytryny 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Konfitura żurawinowa

Wodę zagotowujemy z cukrem a następnie dodajemy do niej żurawinę wypłukaną w zimnej wodzie i delikatnie zmiażdżoną np.tłuczkiem do ziemniaków.

Gotujemy na wolnym ogniu mieszając co jakiś czas.

Gotujemy do czasu odparowania wody i uzyskania dość gęstej konfitury.Na końcu dodajemy sok z cytryny i dokładnie mieszamy.

Gotową konfiturę przekładamy gorącą do słoików,zakręcamy i układamy do góry dnem do czasu wystudzenia.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

roxip 26.02.2014 22:40
mm żurawina, bardzo lubię i do tego idealnie pasuje grillowany oscypek ! :)
Renata9 02.12.2013 15:55
pyszna konfitura, uwielbiam żurawinę
Olga_SK 02.12.2013 12:40
Żurawinę bardzo lubię, taka konfitura musi byś wyśmienita :)
czekoladka_m 02.12.2013 12:28
Bardzo przydatny przepis;)
Magula 02.12.2013 12:24
mniam super przepiss

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak