Konfitura z kiwi

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kiwi

    1,1 kg
  • cytryna

    1 szt
  • limonka

    1 szt
  • cukier

    70 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Obrać kiwi najcieniej jak to możliwe. Usunąć stwardniałe części i pokroić na plasterki grubości 2 mm (powinno być ok. 90 dag owoców w czystej postaci). Wycisnąć sok z cytryny do rondla, dodać 200 ml wody i cukier. Podgrzać, cały czas mieszając, aż cukier się zupełnie rozpuści. Zagotować i zostawić do momentu, aż całość lekko zgęstnieje (ok. 5 minut). Do mocno bulgoczącego syropu dodać plastry kiwi. Wstrząsnąć porządnie rondlem - bez mieszania łyżką, aby nie naruszyć owoców. Gotować 2 minuty. Zdjąć z ognia i odstawić na noc.
Nazajutrz odcedzić owoce z syropu. Połowę (ładniejszą) odłożyć na bok, resztę zmiksować. Podgrzewać syrop przez 15 minut na średnim ogniu i dodać najpierw zmiksowane owoce, po czym w plasterkach, a na końcu wcisnąć sok z limonki. Smażyć 10 minut zbierając tworzącą się pianę. Zdjąć z ognia i odstawić po raz drugi do następnego dnia.
Postawić rondel na ogniu, zagotować i gorącą konfiturę przełożyć do wyparzonych słoików. Po czym bezczelnie zakręcić szczelnie.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (38)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bernadeta1 16.03.2013 00:23
bardzo smaczne
Kikiriki 05.05.2012 19:19
super
hastalavista 05.04.2012 16:22
super przepis!
wolochski 10.07.2011 23:10
Super
ewa84 03.05.2011 08:34
extra
Magda60 27.02.2011 16:09
swietny pomysl, uwielbiam kiwi
Magda60 27.02.2011 16:08
swietny pomysl, uwielbiam kiwi
kochanyptysiu 25.02.2011 18:59
bardzo fajny napewno wyprobuje
Magdalena80 11.02.2011 09:15
super pomysł
manaika 06.02.2011 15:23
hmmm ciekawe jak smakuje:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat