Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Konfitura z czarnego bzu

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

czarny bez 1 kg
cukier 50 dag
sok z cytryny do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Konfitura z czarnego bzu

Do garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier i zagotowujemy. Na gorący syrop wrzucamy oczyszczone owoce czarnego bzu i gotujemy całość przez około 50 minut. Odstawiamy na kilka godzin. Następnie znów wstawiamy na ogień, dodajemy sok z cytryny i gotujemy na małym ogniu przez około 1,5- 2 godziny. Gorącą konfiturę przekładamy do suchych, wyparzonych słoików i szczelnie zakręcamy. Odstawiamy do góry dnem do momentu wystygnięcia. Przechowujemy w suchym i chłodnym miejscu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jasiek 15.09.2014 14:43
zrobię na zimę
Habibi 15.09.2014 14:21
Ja się w tym roku ociągam, aż się pewnie zdziwię, że już bzu nie ma ;) Przed kuchennym oknem mam wielkie drzewko oblepione czarnymi gronami - obserwuję, kiedy ptaszki zaczną skubać, co podobno jest oznaką (jak przy jarzębinie), że bez już dostatecznie dojrzał :)
Ewelina1991 15.09.2014 14:09
fajna konfitura

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak