Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Konfitura z cytryny i kiwi

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cytryny 55 dag
kiwi 70 dag
cukier 5 szklanki
woda 4 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Konfitura z cytryny i kiwi

Cytryny wyszorować najlepiej szczoteczką i sparzyć. Pokroić je na ćwiartki i usunąć wszystkie pestki. Gdy nie ma już pestek kroimy cytrynkę na cieniutkie plasterki, następnie wkładamy ją do szklanego naczynia i zalewamy 4 szklankami wody. Odstawiamy cyrtynkę z wodą na noc. Następnego dnia cytrynę z wodą przelewamy do garnuszka i gotujemy przez 15 minut, garnuszek zostawiamy otwarty, żeby woda odparowywała. Kiwi obieramy - usuwamy jego biały środek jeśli jest twardy, jak miękki możemy zostawić -kroimy na kosteczkę lub miksujemy blenderem i dodajemy do cytryn. Jak nasza mikstura się zagotuje to zmniejszamy ogień i dosypujemy cukier. Gotujemy przez około 1-2 a nawet 3 godziny na najmniejszej mocy i bez przykrycia, pamiętając żeby co pewien czasy mieszać. Im dłużej gotujemy tym gęstsza nasza konfitura wyjdzie :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak