Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Konfitura z borówek amerykańskich

5.0
(99)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Oto przepis na konfiturę z borówek amerykańskich. Odkryj intensywny smak i aromat tych niesamowitych owoców. Borówkowa konfitura została starannie przygotowana, aby zapewnić przyjemne doznania smakowe.

Składniki:

borówka amerykańska 8 szklanek
cukier 4 szklanki
miód prawdziwy 2 łyżki
sok z cytryny 100 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Konfitura z borówek amerykańskich

Ten przepis na konfiturę z borówek amerykańskich opiera się na tradycyjnych metodach, które gwarantują zachowanie naturalnego smaku i tekstury borówek.

Borówki amerykańskie mrożone lub świeże dać do garnka i gotować przez 15-20 minut (świeże borówki gotować krócej ok. 10 minut) pod pokrywką od czasu do czasu mieszając, aż będą miękkie. Rozbić gotujące się borówki tłuczkiem do ziemniaków. Dodać cukier, miód, sok z cytryny. Całość wymieszać i gotować konfiturę jeszcze przez 25-30 minut, mieszając, aby nie przywarła do dna. Gorącą konfiturę przekładać do wyparzonych słoików, mocno zakręcić i odstawić do wystygnięcia przykryte ściereczką.

Konfitura z borówek amerykańskich to idealny dodatek do tostów, naleśników, racuchów, a także niezastąpiony składnik przekładanych ciast i słodkich deserów. Może być również używana jako owocowy dodatek do jogurtów, serów, a nawet herbaty. Więcej owocowych przetworów znajdziecie TUTAJ.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

miodunka 10.05.2015 18:15
pychotka, lubię boróweczki
Róża1 28.04.2015 13:41
smaczna i bardzo zdrowa !!!!! :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak