KONFITURA WIŚNIOWA

KONFITURA WIŚNIOWA

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wiśnie bez pestek

    2 kg
  • cukier

    2 kg
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania KONFITURA WIŚNIOWA

Z 1,5 szklanki wody i 2 kg cukru ugotuj syrop. Podgrzewaj powoli aż cukier się rozpuści. Do syropu dorzuć wiśnie wraz z sokiem który puściły zagotuj i zmniejsz ogień. Gotuj na małym ogniu przez 30 min. Nie mieszaj!!! powstającą na wierzchu pianę zbieraj i wyrzucaj. Odstaw w chłodne miejsce na noc. Następnego dnia ponownie przesmaż na małym ogniu odstaw w chłodne miejsce i tę czynność powtórz także trzeciego dnia. Gdy owoce są szkliste a sos gęsty konfitura jest gotowa. Gorącą konfiturę przełóż do słoików i obróć dnem do góry. Jeśli w garnku zostanie syrop można podawać go do herbaty zamiast cukru lub miodu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat