KONFITURA WIŚNIOWA

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wiśnie bez pestek

    2 kg
  • cukier

    2 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z 1,5 szklanki wody i 2 kg cukru ugotuj syrop. Podgrzewaj powoli aż cukier się rozpuści. Do syropu dorzuć wiśnie wraz z sokiem który puściły zagotuj i zmniejsz ogień. Gotuj na małym ogniu przez 30 min. Nie mieszaj!!! powstającą na wierzchu pianę zbieraj i wyrzucaj. Odstaw w chłodne miejsce na noc. Następnego dnia ponownie przesmaż na małym ogniu odstaw w chłodne miejsce i tę czynność powtórz także trzeciego dnia. Gdy owoce są szkliste a sos gęsty konfitura jest gotowa. Gorącą konfiturę przełóż do słoików i obróć dnem do góry. Jeśli w garnku zostanie syrop można podawać go do herbaty zamiast cukru lub miodu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat