Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Konfitura rabarbarowa z wanilią

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

rabarbar 10 kg
cukier 2,5 kg
woda 1 szklanka
laska wanilii 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Konfitura rabarbarowa z wanilią

Rabarbar myjemy i kroimy w mniejsze kawałki, wrzucamy do garnka. Całość zasypujemy cukrem i odstawiamy na 2-3 godziny co jakiś czas mieszając. Po tym czasie dodajemy wodę, ziarnka wydrążone z wanilii i wydrążone laski.

Całość podgrzewamy do czasu, aż rabarbar w całości się rozgotuje. Z gotowej konfitury usuwamy wydrążone laski wanilii. Konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 20 minut od czasu zagotowania.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 02.05.2016 08:49
uwielbiam dżemy z rabarbaru i wiosną robię w różnych zestawieniach smakowych :) już się cieszę, że sezon się rozkręca :)))
tobi1989 02.05.2016 03:40
Super pomysł :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak