Konfitura malinowo-wiśniowa z lawendą

Konfitura malinowo-wiśniowa z lawendą

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukier

    1,5 szklanki
  • woda

    1/2 szklanki
  • maliny

    1/2 kg
  • wiśnie

    40 dkg
  • cytryna

    1 sztuka
  • lawenda

    5 gałązek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Konfitura malinowo-wiśniowa z lawendą foto
Do garnka wsypać cukier. Dodać do niego opłukane gałązki lawendy (całe), wlać wodę, zagotować.
Krok 2 - Konfitura malinowo-wiśniowa z lawendą foto
Gotować na średnim ogniu ok. 15 minut. Po tym czasie lawendę wyjąć.
Krok 3 - Konfitura malinowo-wiśniowa z lawendą foto
Wiśnie umyć wypestkować. Maliny przebrać, opłukać. Wiśnie i maliny dodać do syropu, wlać sok wyciśnięty z cytryny, wymieszać.
Krok 4 - Konfitura malinowo-wiśniowa z lawendą foto
Gotować na średnim ogniu bez przykrycia ok. 1 - 1,5 godziny (w zależności od powierzchni parowania - im szerszy garnek, większa powierzchnia parowania, tym krócej gotować), co chwilę mieszając. W tym czasie ponad połowa płynu powinna odparować. Konfiturę dobrze ostudzić (ja zostawiłam na całą noc).
Krok 5 - Konfitura malinowo-wiśniowa z lawendą foto
Następnego dnia konfiturę smażyć na małym ogniu przez ok. 15-20 minut. Pozwolić, żeby lekko się przypaliła, ale nie za mocno (moment najtrudniejszy dla mnie, bo aż mnie korciło, żeby zamieszać i nie dopuścić do przypalenia). Dokładnie wymieszać. Gorącą konfiturę przełożyć do słoiczków. Wytrzeć brzegi słoiczków, mocno zakręcić, odwrócić do góry dnem i odstawić do ostudzenia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

pestka

13.11.2015 07:56
a lawendy do takich celow nie uzywalam

Ania96

30.07.2015 12:42
domowe konfitury najlepsze

Klausia

09.11.2014 19:37
mm jakie smaki :)

Seba

03.04.2014 08:49
najlepsza domowa

Ada-Gaba

03.04.2014 07:31
ciekawy przepis, nigdy nie używałam lawendy w kuchni

Sroczka

18.11.2013 23:32
Bardzo ciekawy i oryginalny przepis.

Alex_M

03.09.2013 12:57
rewelacja! aż się oblizuję na samą myśl :)

Łucja

16.07.2013 22:25
cudowna :) aż żałuję że takiej nie zrobię ;/

Babciagramolka

16.07.2013 18:24
Lawendą aromatyzowałam różne potrawy- konfitury jeszcze nie. Muszę zapamiętać.

radosna29

15.07.2013 20:30
czekam jak maline sie dojrzeja i robie bo ciekwa jestem jak z ta lawenda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat