Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Konfitura jabłkowa z suszonymi owocami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

jabłka 400 gram
cukier 200 gram
miód łyżka
owoce suszone
żelfix 2 łyżeczki
cynamon
woda

Przepis i sposób przygotowania na: Konfitura jabłkowa z suszonymi owocami

Kroki postępowania

1
Jabłka obieramy. Wykrawamy gniazda i kroimy w ćwiartki. Wrzucamy do garnka i zalewamy odrobiną wody, tak by owoce nie przywarły. Dodajemy miód i grzejemy do czasu aż zmiękną. Dodajemy cukier oraz cynamon i grzejmy dalej przez około 15 minut.
Krok 1 - Konfitura jabłkowa z suszonymi owocami foto
2
Suszone owoce kroimy drobniutko (ja osobiście dodałam figi, daktyle i rodzynki, ale wiadomo jak kto lubi). Dodajemy je do jabłek wraz z żelfixem. Grzejmy jeszcze przez 10 minut na mniejszym ogniu.
Krok 2 - Konfitura jabłkowa z suszonymi owocami foto
3
Czekamy, aż troszkę przestygnie i przekładamy do słoików (na wierzch dodajemy trochę spirytusu , aby dłużej zachowały świeżość.)
Krok 3 - Konfitura jabłkowa z suszonymi owocami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak