Konfitowany boczek wieprzowy z chrzanem

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Boczek konfitowany jest niezwykle delikatny i bardzo smaczny. A podany z sosem chrzanowym? Niebo w gębie!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Mięso:

  • boczek surowy

    1 kilogram
  • olej rzepakowy

    1,5 litra
  • pieczarki

    8 sztuk
  • szalotka

    3 sztuki
  • cukier

    1 łyżka
  • masło klarowane

    1 łyżka
  • sól

    do posmarowania

Do smaku:

  • gałka muszkatołowa mielona

  • kolendra cała

  • gorczyca

  • pieprz czarny mielony

Sałatka:

  • seler sałatkowy SMAK

    1 słoik
  • ogórki konserwowe Smak

    kilka sztuk
  • zielone jabłko

    1 sztuka
  • koperek świeży

    do posypania

Sos:

  • chrzan tarty Smak

    2 łyżki
  • śmietana 18-procentowa

    2 łyżki
  • miód wielokwiatowy

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso: Do młynka (może być do kawy) wsypujemy gałkę, kolendrę oraz gorczycę i mielimy. Boczek nacinamy, obtaczamy w zmielonych przyprawach, posypujemy solą gruboziarnistą, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na ok. 12 godzin do lodówki. Następnie usuwamy nadmiar soli, przekładamy do garnka, zalewamy olejem (do wysokości mięsa) i gotujemy ok. 2 godzin na małym ogniu. Po tym czasie boczek kroimy na grube plastry i obsmażamy z obu stron na odrobinie oleju z gotowania.

Szalotki kroimy na pół i gotujemy 2-3 min w wodzie z odrobiną cukru i soli. Następnie blanszujemy w zimnej wodzie i dzielimy na warstwy i osuszamy. Kapelusze pieczarek obsmażamy na złoto na rozgrzanym maśle. Dodajemy sól i pieprz, odparowujemy. Na tej samej patelni układamy szalotki krawędziami na dół i smażymy aż krawędzie się zrumienią.

Sałatka: do miski przekładamy seler, pokrojone w paski ogórki oraz zielone jabłko. Posypujemy solą i pieprzem. Całość skrapiamy olejem. Możemy dodać odrobinę świeżego koperku.

Sos chrzanowy: składniki sosu dokładnie mieszamy.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat