Kompot ze śliwek

Kompot ze śliwek

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śliwki

    700 gram
  • Cynamon cały Prymat

    1 sztuka
  • cukier

    4 łyżka
  • cukier waniliowy

    3 łyżeczka
  • woda

    1 1/2 (filtrowana)
  • Goździki całe Prymat

    5 sztuka
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Kompot ze śliwek

Śliwki przekroić na połówki i usunąć pestki. Przełożyć do garnka zasypać cukrem i cukrem waniliowym. Smażyć na wolnym ogniu przez chwilę, aż cukier się rozpuści. Zalać wodą, dodać cynamon i goździki. Gotować przez ok. 20 minut, aż śliwki będą miękkie. Pozostawić do przestudzenia. Chłodny kompot przecedzić przez sitko i schłodzić przed podaniem. Można podawać ze świeżą miętą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

IwonaDD 04.10.2013 15:11
piękny kolor
Ania321 04.10.2013 14:07
wygląda bardzo zachęcająco :)
nutellla 04.10.2013 13:36
mam nadmiar śliwek :)
iziona 04.10.2013 13:34
Kompot to zawsze kompot, ale zdjęcie śliczne
Łucja 04.10.2013 12:45
pyszności :) piękne zdjęcia!
Olga_SK 04.10.2013 12:09
Smak dzieciństwa :)
izapozdro 04.10.2013 11:40
na pewno smaczne ale ja wolę kompot z owocami :)
SylwiaMagdaSabin 04.10.2013 10:46
pyszny kompot
Kekerboom 04.10.2013 10:42
prosto i smacznie , super ;)
Konczi 04.10.2013 10:41
Świetnie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat