Kompot z rabarbaru na zimę

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Pyszny, orzeźwiający i lekko kwaskowaty kompot rabarbarowy na zimę. Sprawdzony i bardzo prosty przepis.

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • rabarbar

    1,5 kilograma
  • Goździki całe Prymat

    10 sztuk
  • cukier

    20 łyżek
  • woda

    3 litry
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Rabarbar obrać, umyć i wysuszyć. Kroić mniej więcej w centymetrowe kawałki.

Do wyparzonych i dobrze umytych słoików wkładamy do 3/4 wysokości rabarbar. Do każdego słoika dodajemy po dwa goździki i 4 łyżki cukru.

Do garnka nalewamy około 3 litry wody i zagotowujemy. Gdy woda będzie się gotować, zdejmujemy garnek z ognia i nalewamy wodę ostrożnie do słoików. Słoiki zakręcamy i stawiamy do góry dnem. Ja jeszcze na drugi dzień je pasteryzowałam w garnku od zagotowania wody 15 - 20 minut.

Z podanego przepisu wyszło mi 5 dużych słoików kompotu. 

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Natalia/tubisiek 23.07.2012 09:08
ja też nie ale fajnie wiedzieć ;)
Dorota37 19.06.2012 19:55
Rabarbaru nie zaprawiałam jeszcze nawet nie pomyślałam że można

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat