Kompot z gruszek

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • gruszki

    7 kg
  • cukier

  • woda

  • sok z cytryny

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Gruszki obierz ze skórki, wytnij gniazda nasienne i pokrój w kawałki zależne od wielkości gruszek. Gruszki ułóż ciasno w słoikach. Następnie do każdego słoika wlej 1 łyżeczkę soku z cytryny i wsyp 1 czubatą łyżkę cukru. Wlej wrzątek tak by zakrywał owoce. Zakręć mocno i wstaw do garnka, ważne żeby garnek wyścielić ściereczką i żeby słoiki się nie dotykały. Pasteryzuj około 25-30 minut. Po wystudzeniu wynieś do spiżarni

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (27)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ada-Gaba 23.02.2014 13:30
bardzo lubię
Wacław 15.02.2014 14:54
pyszne zapasy :-)
Malinka 12.02.2014 19:54
Kompot z gruszek-super sprawa!
Aannkaa82 22.01.2014 20:25
przydałby sie teraz taki kompocik :)
marzencia2007 07.01.2014 11:10
nie ma to jak wieczorem wyciągnąć słoik gruszek i wcinać owocki :)
Wafelek2601 28.12.2013 18:50
Bardzo lubię
Katarzyna59 06.12.2013 16:17
fajny kompot
RenataZ-et 13.11.2013 23:30
świetny domowy kompot
Dorota59 20.10.2013 17:27
bardzo dobry na zimę
mysza75 27.09.2013 11:56
fajny kompocik do obiadu

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat