Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kompot z gruszek

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

gruszki 4 kg
cukier 1,5 szklanki
woda 2,5 litra

Przepis i sposób przygotowania na: Kompot z gruszek

Kroki postępowania

1
Gruszki dokładnie myjemy i obieramy ze skórki. Następnie każdą z nich kroimy na pół, wyjmujemy gniazda nasienne i kroimy na ćwiartki. Tak przygotowane gruszki przekładamy do wyparzonych wcześniej słoików i dodajemy cukier wedle uważania. Ja dodaję zazwyczaj 2 łyżki.
Krok 1 - Kompot z gruszek foto
2
Gruszki zalewamy wodą, słoiki zakręcamy i pasteryzujemy w garnku wypełnionym wodą tak, żeby słoik zakryć do 3/4 wysokości przez kilka minut.
Krok 2 - Kompot z gruszek foto
3
Po pasteryzowaniu odstawiamy dnem do góry na kilka godzin. Z syropu robimy kompot, zaś owoce możemy wykorzystać do deserów i ciast.
Krok 3 - Kompot z gruszek foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 21.02.2014 08:08
uwielbiam kompot
IKrakowianka 05.05.2013 23:28
bardzo lubię taki kompot
Iwusia 23.09.2012 23:16
coś pysznego

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak