Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kompot wiśniowy na zimę

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

wiśnie bez pestek 1,4 kg
cukier waniliowy 4 łyżeczki
woda 1,6 l
cukier 600 g
Kwas cytrynowy Prymat 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Kompot wiśniowy na zimę

Wiśnie drylujemy. Słoiki sterylizujemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C. W każdym ze słoików umieszczamy 350g wydrylowanych wiśni. Wodę zagotowujemy i mieszamy z cukrem, cukrem waniliowym oraz sokiem z cytryny/kwaskiem cytrynowym. Gorącym płynem zalewamy słoiki do pełna. Pasteryzujemy w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C przez 15 minut.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kolorowa 15.07.2014 11:37
zdjęcie świetnie wygląda- esencja lata
Jadwiga/Jaga85 14.07.2014 23:52
Pyszny taki kompocik:)
gosia1988 14.07.2014 21:09
fajny kompot na zimę
Ania84 14.07.2014 20:59
też dziś robiłam :)
Mira85 14.07.2014 20:27
super na zimę
mirosława4 14.07.2014 20:24
sorry nie doczytałam że są one drążone ciekawe jak smakują z wanilią , takich nigdy nie robiłam
mirosława4 14.07.2014 20:23
nie przepadam za kompotem wiśniowym wolę wiśnie drążone

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak