Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kompot wiśniowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wiśnie 2 kg
cukier 600 g
woda 1 litr

Przepis i sposób przygotowania na: Kompot wiśniowy

Wiśnie przebrać, umyć, osaczyć, usu­nąć ogonki. Wydrylować lub nakłuć skór­kę owoców grubą igłą, aby podczas goto­wania nie popękały. Przełożyć wiśnie do wyparzonych słoików.Przygotować syrop: do 1 l gorącej wo­dy wsypać cukier i gotować na małym ogniu, aż syrop zgęstnieje. Odszumować i gorącym syropem zalać owoce ułożo­ne w słojach. Zamknąć i pasteryzować przez 20-25 minut w temperaturze 85°C.Kompot przygotowany z owoców z pestkami należy zużyć w ciągu 3-4 miesięcy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina47 06.08.2011 20:42
ja najbardziej to lubie zjadac te wśnie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak