Kompot wiśniowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wiśnie

    2 kg
  • cukier

    600 g
  • woda

    1 litr
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wiśnie przebrać, umyć, osaczyć, usu­nąć ogonki. Wydrylować lub nakłuć skór­kę owoców grubą igłą, aby podczas goto­wania nie popękały. Przełożyć wiśnie do wyparzonych słoików.Przygotować syrop: do 1 l gorącej wo­dy wsypać cukier i gotować na małym ogniu, aż syrop zgęstnieje. Odszumować i gorącym syropem zalać owoce ułożo­ne w słojach. Zamknąć i pasteryzować przez 20-25 minut w temperaturze 85°C.Kompot przygotowany z owoców z pestkami należy zużyć w ciągu 3-4 miesięcy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ewelina47 06.08.2011 20:42
ja najbardziej to lubie zjadac te wśnie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat