Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kompot truskawkowy z wanilią

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

truskawki 1 kg
woda 2 l
cukier 1/2 szkl
cukier waniliowy 2 łyżki
sok z cytryny 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Kompot truskawkowy z wanilią

Truskawki myjemy, oddzielamy nadpsute lub uszkodzone i szypułkujemy. Czyste słoiki wyparzamy gorącą wodą. Słoiki napełniamy truskawkami zostawiając do 3/4 wysokości.

Wodę mieszamy z cukrem, cukrem wanilinowym, sokiem z cytryny i zagotowujemy. Truskawki zalewamy gorącą wodą i dokładnie zakręcamy słoiki.

Kompoty pasteryzujemy 10 minut w garnku z wodą, gdzie dno wykładamy ściereczką, tak aby zapobiec przypadkowemu pęknięciu słoików.

Po pasteryzacji słoiki wyciągamy z wody i odwracamy do góry dnem. Zostawiamy je tak aż do wystygnięcia.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 27.10.2015 13:32
pyszny do obiadku :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak