Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kompot rabarbarowy z galaretką

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

rabarbar 0,5 kg
cukier 1//3 szklanki
galaretka agrestowa 1

Przepis i sposób przygotowania na: Kompot rabarbarowy z galaretką

Rabarbar umyć, oczyścić i odkroić końcówki. Pokroić w kawałki i wrzucić do garnka. Dodać trochę cukru, zalać wodą i zagotować.

Zmniejszyć płomień, gotować 2-3 minuty, po czym zakręcić gaz, wsypać galaretkę i dokładnie zamieszać aż się rozpuści. Spróbować i dosłodzić wg własnego smaku.
Schłodzić. Podawać z kostkami lodu

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 28.02.2014 13:42
to jeden z nielicznych kompotów, które robię bo bardzo go lubię :)
Dorian 20.02.2014 19:01
ciekawe zestawienie
Pietruszka 05.12.2013 23:29
ciekawy napój
Alex_M 29.06.2013 20:59
kompot 'łapie' smak galaretki :)
treonina 29.06.2013 20:15
nigdy nie próbowałam dodawać galaretki do kompotu, jestem bardzo ciekawa jak to smakuje!
Habibi 27.06.2013 19:21
określenie "bagienny" u mnie ktoś odniósł kiedyś do koloru drinków ;) ale faktycznie, kolorem przypominały sadzawkę ;)
Alex_M 27.06.2013 10:31
Habibi, bagienny :D dobre :D mogłam nazwać 'bagienny kompot' haha myślałam, że jak rabarbar jest zielony bardziej niż różowy to jak dodam zieloną galaretkę to wyjdzie ładny kolorek. nie wyszło. ale smak dobry. najważniejsze :D też słyszałam, żeby dzieciom dawać galaretkę do picia albo jedzenia :)
Gracer 27.06.2013 10:20
pomysłowy kompot - bagienny doskonały na obecny czas :]
IwonaDD 27.06.2013 10:06
takiego jeszcze nie robiłam, trzeba spróbować
Habibi 27.06.2013 09:49
Hehe ;) Właśnie najpierw pomyślałam, że dziwny kolor, a później doczytałam, że to kompot ;) Ale wiadomo, że rabarbar czasami jest czerwony czy różowy, a do tego zielona galaretka i wychodzi bagienny kolorek ;) Ale uwielbiam rabarbarowy kompot, więc i kolor mi nie straszny :) Ja też kiedyś robiłam z galaretkami, bo pediatra mi tak poradził, że dla dziecka dobrze, jak więcej żelatyny zjada - podobno na włosy i paznokcie oraz na stawy dobrze robi. Teraz czasami zagęszczam nieco kisielem.
Alex_M 27.06.2013 09:30
Kolor kompotu wyszedł dość dziwny ;) ale zapewniam, że w smaku był bardzo dobry!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak