Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

KOMPOT RABARBAROWY Z DODATKAMI

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

rabarbar 0,5 kg
truskawki świeże 10
pomarańcza 1
Goździki całe Prymat 5
cukier do smaku
woda 2 l

Przepis i sposób przygotowania na: KOMPOT RABARBAROWY Z DODATKAMI

Przygotowanie jak to z kompotami bywa zwykle jest proste. Rabarbar myjemy, odcinamy liście tak, żeby pozostały nam tylko czerwone części. Kroimy na 2-3 cm kawałki i wkładamy do garnka.
Dodajemy truskawki, pokrojoną pomarańczę, goździki, kardamon i zalewamy wodą.
Gotujemy na małym ogniu 1-1,5 h – ja jestem zdania, że kompot należy gotować długo, żeby był na prawdę smaczny.
Jeśli chodzi o cukier to celowo napisałem, żeby “dosmaczyć” według swojego upodobania – ja wolę mniej słodkie kompotu, ale to zależy od upodobań każdego z nas.
Można podawać na ciepło lub na zimno – osobiście wybieram opcję numer 2. Kompot z rabarbaru – świetnie gaszący pragnienie w upalne dni, które przecież niebawem przed nami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 04.06.2013 21:14
taki zestaw owocowy ,pycha
zolzica 04.06.2013 17:15
nie ma innej opcji - musi być pyszny! :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak