Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kompot klonowo truskawkowy

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

truskawki pół kg
woda najlepiej filtrowana 1l
syrop klonowy bio do smaku
listki melisy świeże kilka
siemię lniane 1 łyżeczka

Porada

Domowy kompot w sezonie ze świeżych owoców (a poza nim z zamrożonych) jest smaczniejszy i zdrowszy, szczególnie że dzieci przepadają za napojami pełnymi koloru.

Przepis i sposób przygotowania na: Kompot klonowo truskawkowy

Truskawki myjemy pod bieżąca wodą (nie namaczamy bo bardzo chłoną wodę) i odszypułkowujemy, kroimy na połówki i wrzucamy do garnka. Mrożone owoce wrzucamy do garnka bez bez odmrażania. Do truskawek wrzucamy siemię lniane całe, zalewamy przefiltrowaną najlepiej wodą, dorzucamy kilka zielonych listków melisy oberwanych z roślinki doniczkowej i gotujemy wszystko 5 minut od momentu wrzenia. Kompot odstawiamy do wystygnięcia i naciągnięcia smaków. Lekko ciepły napój dosładzamy do smaku syropem klonowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dorota20w 20.11.2014 11:28
o to polecam :)
Renataj 19.11.2014 17:46
Uwielbiam kompot truskawkowy ale z takimi dodatkami jeszcze nie piłam.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak