Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najnowszy odcinek programu Doradca Smaku OGLĄDAJ

Kolorowy sernik na zimno

5.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 5+ os.

Kolorowy sernik na zimno z serków homogenizowanych to propozycja idealna na letni deser. Przygotowuje się go zaskakująco szybko i prosto, a o to właśnie chodzi w deserach. Koniecznie wypróbujcie ten zachwycający przepis!

Składniki:

serek homogenizowany
5 opakowań
galaretka brzoskwiniowa
2 opakowania
galaretka wiśniowa
1 opakowanie
galaretka agrestowa
2 opakowania
galaretka truskawkowa
1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Kolorowy sernik na zimno

Kolorowy sernik na zimno z serków homogenizowanych to prosty i pyszny przepis na efektowny deser. Do jego przygotowania potrzebujecie zaledwie 5 opakowań serków homogenizowanych i kilka rodzajów galaretek - najlepiej w różniących się od siebie kolorach, tak by stworzyły ciekawe piękny, tęczowy przekrój. Kolorowy sernik na zimno z serków homogenizowanych sprawdzi się idealnie jako tort dla najmłodszych i co ważne, przygotujecie go o każdej porze roku! Możecie sięgnąć po aktualnie dostępne owoce i w galaretce zatopić co tylko chcecie. Pamiętajcie jednak, by nie sięgać po owoce kiwi, mango, ananasa czy papaję ponieważ ze względu na zawarte w nich enzymy, nie łączą się z żelatyną.

1. Galaretki rozpuścić we wrzącej wodzie (każdą z osobna, czyli w 4 miseczkach - truskawkową w 1,5 szkl., brzoskwiniową- w 2 szkl., wiśniową-1,5 szkl., agrestową 2 szkl.).

2. Do wystudzonych galaretek oprócz wiśniowej!(nie mogą być skrzepnięte!) dodać po serku homogenizowanym (do brzoskwiniowej - 2 serki, agrestowej - 2 serki i truskawkowej - 1 serek). Wszystko dokładnie połączyć. Przygotowane galaretki włożyć na kilka minut do lodówki, aby zaczęły tężeć.

3. Następnie przygotowane galaretki delikatnie ubić mikserem (aby były bardziej puszyste). Na dno tortownicy wylać pierwszą galaretkę, brzoskwiniową i włożyć do lodówki, aby lekko stężała. Następnie ubić drugą galaretkę i wlać ją na brzoskwiniowy spód. Formę włożyć do lodówki i poczekać, aż stężeje. Następnie wlać ubitą galaretkę truskawkową. Schłodzić. Ułożyć połówki winogron i na samym końcu polać tężejącą galaretką wiśniową. Podawać, gdy ostatnia warstwa stężeje.

4. Sernik zrobiłam w formie na babkę, aby szybko wyjąć deser z formy sernik (w formie) należy włożyć do ciepłej wody(dosłownie na chwilę),a następnie przechylić formę (do góry nogami) i sernik sam \"wyskoczy\" z foremki.

Kolorowy sernik na zimno z serków homogenizowanych to idealna propozycja, którą możecie przygotować na wiele okazji: urodziny dziecka, imieniny czy weekendowy deser bez okazji. Kolorowy sernik na zimno z serków homogenizowanych jest banalnie prosty w przygotowaniu, jednak warto pamiętać o kilku rzeczach podczas całego procesu. Najważniejszym z nich jest pozwolenie na wystygnięcie każdej masie. Po przekrojeniu sernik zachwyci Was swoim wyglądem i smakiem. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

junox 01.03.2013 22:42
przepyszny deser:)
Nina7 08.04.2011 10:01
uwielbiam serniki na zimno - są pyszne i udają się chyba każdemu:)
Mala 07.04.2011 21:42
pięknie w takiej formie jeszcze nie robiłam
1j1o1l1a1 07.04.2011 19:26
ciekawy efekt...dobry pomysł z forma do babki (ja robię takie desery w zwykłej okrągłej tortownicy ) :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek itsnatural smak