Kolorowy sernik na zimno

Kolorowy sernik na zimno

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • serek homogenizowany

    5 opakowań
  • galaretka brzoskwiniowa

    2 opakowania
  • galaretka wiśniowa

    1 opakowanie
  • galaretka agrestowa

    2 opakowania
  • galaretka truskawkowa

    1 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Galaretki rozpuścić we wrzącej wodzie ( każdą z osobna, czyli w 4 miseczkach- truskawkową w 1,5 szkl, brzoskwiniową- w 2 szkl, wiśniową-1,5 szkl, agrestową 2 szkl). Do wystudzonych galaretek oprócz wiśniowej!(nie mogą być skrzepnięte!) dodać po serki homogenizowane(do brzoskwiniowej-2 serki, agrestowej-2 serki i truskawkowej-1 serek). Wszystko dokładnie połączyć. Przygotowane galaretki włożyć na kilka minut do lodówki, aby zaczęły tężeć. Następnie przygotowane galaretki delikatnie ubić mikserem(aby były bardziej puszyste). Na dno tortownicy wylać pierwszą galaretkę, brzoskwiniową i włożyć do lodówki, aby lekko stężała. Następnie ubić drugą galaretkę i wlać ją na brzoskwiniowy spód. Formę włożyć do lodówki i poczekać, aż stężeje. Następnie wlać ubitą galaretkę truskawkową. Schłodzić. Ułożyć połówki winogron i na samym końcu polać tężejącą galaretką wiśniową. Podawać, gdy ostatnia warstwa stężeje.

Sernik zrobiłam w formie na babkę, aby szybko wyjąć deser z formy sernik(w formie) należy włożyć do ciepłej wody(dosłownie na chwilę),a następnie przechylić formę (do góry nogami) i sernik sam \"wyskoczy\" z foremki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

junox

01.03.2013 22:42
przepyszny deser:)

Nina7

08.04.2011 10:01
uwielbiam serniki na zimno - są pyszne i udają się chyba każdemu:)

Mala

07.04.2011 21:42
pięknie w takiej formie jeszcze nie robiłam

1j1o1l1a1

07.04.2011 19:26
ciekawy efekt...dobry pomysł z forma do babki (ja robię takie desery w zwykłej okrągłej tortownicy ) :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat