Przepis i sposób przygotowania na: Kolorowy sernik na zimno
Kolorowy sernik na zimno z serków homogenizowanych to prosty i pyszny przepis na efektowny deser. Do jego przygotowania potrzebujecie zaledwie 5 opakowań serków homogenizowanych i kilka rodzajów galaretek - najlepiej w różniących się od siebie kolorach, tak by stworzyły ciekawe piękny, tęczowy przekrój. Kolorowy sernik na zimno z serków homogenizowanych sprawdzi się idealnie jako tort dla najmłodszych i co ważne, przygotujecie go o każdej porze roku! Możecie sięgnąć po aktualnie dostępne owoce i w galaretce zatopić co tylko chcecie. Pamiętajcie jednak, by nie sięgać po owoce kiwi, mango, ananasa czy papaję ponieważ ze względu na zawarte w nich enzymy, nie łączą się z żelatyną.
1. Galaretki rozpuścić we wrzącej wodzie (każdą z osobna, czyli w 4 miseczkach - truskawkową w 1,5 szkl., brzoskwiniową- w 2 szkl., wiśniową-1,5 szkl., agrestową 2 szkl.).
2. Do wystudzonych galaretek oprócz wiśniowej!(nie mogą być skrzepnięte!) dodać po serku homogenizowanym (do brzoskwiniowej - 2 serki, agrestowej - 2 serki i truskawkowej - 1 serek). Wszystko dokładnie połączyć. Przygotowane galaretki włożyć na kilka minut do lodówki, aby zaczęły tężeć.
3. Następnie przygotowane galaretki delikatnie ubić mikserem (aby były bardziej puszyste). Na dno tortownicy wylać pierwszą galaretkę, brzoskwiniową i włożyć do lodówki, aby lekko stężała. Następnie ubić drugą galaretkę i wlać ją na brzoskwiniowy spód. Formę włożyć do lodówki i poczekać, aż stężeje. Następnie wlać ubitą galaretkę truskawkową. Schłodzić. Ułożyć połówki winogron i na samym końcu polać tężejącą galaretką wiśniową. Podawać, gdy ostatnia warstwa stężeje.
4. Sernik zrobiłam w formie na babkę, aby szybko wyjąć deser z formy sernik (w formie) należy włożyć do ciepłej wody(dosłownie na chwilę),a następnie przechylić formę (do góry nogami) i sernik sam \"wyskoczy\" z foremki.