Jogurtowe ciasto z rabarbarem

Jogurtowe ciasto z rabarbarem

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Dzisiaj serwuję bardzo smaczne ciasto jogurtowe z rabarbarem które upiekłam sobie na moje kolejne urodziny. Ciasto zasmakowało jak domownikom tak i zgromadzonym gościom i szybko zniknęło ze stołu.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

składniki na ciasto

  • biszkopt ciemny

    1 sztuka
  • galaretka truskawkowa

    2 sztuki
  • galaretka agrestowa

    2 sztuki
  • cukier puder

    150 gramów
  • rabarbar

    800 gramów
  • cukier

    250 gramów
  • żelatyna

    2 łyżki
  • jogurt naturalny

    500 mililitrów
  • żelatyna

    3 łyżeczki
  • woda gorąca

    60 mililitrów
  • jogurt naturalny

    1.2 mililitrów
  • żelatyna

    8 łyżeczek
  • woda gorąca

    125 mililitrów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Biszkopt ciemny upieczony z 5 jaj.
Blaszka wielkości 34/25.
Zielone galaretki rozpuścić w 800 ml. gorącej wody, tak samo rozpuścić galaretki truskawkowe.
Do 1/2 litra jogurtu dodać cukier do smaku oraz rozpuszczoną w 1/4 szkl. gorącej wody żelatynę (3 łyżeczki).
Masę odłożyć do lekkiego stężenia a następnie rozłożyć na biszkopcie i włożyć do lodówki.
Rabarbar po oczyszczeniu i pokrojeniu włożyć do garnka dodać cukier i zagotować mieszając co jakiś czas, gdy rabarbar puści sok zdjąć z ognia i zmiksować blenderem tak aby zostały drobne kawałki rabarbaru.
Ponownie zagotować i zdjąć z ognia.
Do gorącego rabarbaru dodać 2 łyżki żelatyny i mieszać aż żelatyna całkowicie się rozpuści.
Rabarbar połączyć z zieloną galaretką a następnie rozprowadzić na masie jogurtowej.
Do pozostałego jogurtu dodać cukier do smaku i 8 łyżeczek żelatyny rozpuszczonej w 1/2 szkl. gorącej wody.
Masę jogurtową rozprowadzić na masie rabarbarowej, następnie rozłożyć oczyszczone ze szypułek , opłukane, osuszone i przekrojone na połówki truskawki.
Całość zalać lekko tężejącą truskawkową galaretką.

Włożyć na 2 - 3 godziny do lodówki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

gusia1000

07.06.2018 18:09
smaczne ciasto.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat