Kolorowy pasztet

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • udka kurczaka całe

    4 szt.
  • łopatka bez kości

    700 gram
  • cebula

    2 szt.
  • jajka

    3 szt.
  • bułki czerstwe

    3 szt.
  • marchew

    8 szt.
  • buraki

    2 szt.
  • szpinak mrożony

    1 opakowanie
  • sól do smaku

  • gałka muszkatołowa Prymat mielona

  • boczek

    300 surowy bez kości
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ćwiartki z kurczaka, łopatkę, boczek, obraną marchewkę i cebulę zalać wodą, dodać kilka listków laurowych, trochę ziela angielskiego i gotować przez około 2 godziny na wolnym ogniu. Oddzielnie ugotować buraki i szpinak (najlepiej kupić rozdrobniony). Wystudzone mięso, 2 marchewki i cebulę przepuścić dwukrotnie przez maszynkę o małych oczkach. Suche bułki namoczyć w wywarze, odcisnąć, zmielić i dodać do masy. Dodać jajka, przyprawy i dokładnie wymieszać. Do oddzielnych miseczek zmielić kolejno resztę marchwi i buraki. Podzielić masę na trzy części, do każdej dodać inny składnik (marchew, buraki i szpinak), ułożyć w wąskiej blaszce warstwami (blachę najlepiej wyłożyć papierem do pieczenia) i piec przez około godzinę w temperaturze 180 stopni, aż się zarumieni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (21)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Klausia 22.07.2016 17:02
wygląda ciekawie :)
Kejti 27.05.2014 13:25
Ciekawa mięsno-warzywna propozycja :-)
margaret 18.10.2013 17:48
fajnie wygląda:)
ana1 18.10.2013 16:34
świetnie wygląda
IwonaDD 18.10.2013 14:01
obłędny pasztecik!
Kuchenka 18.10.2013 13:03
Podoba mi sie ten przepis. Pasztet wyglada bardzo fajnie, a do tego łaczy w sobie mięso z warzywami.
Beata999 18.10.2013 11:34
Bardzo efektowny pasztet i zapewne bardzo smaczny.
Ania84 18.10.2013 11:28
atrakcyjnie podane, aż ślinka leci :)
Anna169Hosz 18.10.2013 11:08
Wygląda bardzo atrakcyjnie.
Barbara13 18.10.2013 10:18
Bardzo ciekawy przepis,wygląda bardzo smakowicie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat