Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kolorowiec

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 1,5 kostki
śmietana 4 łyżki
żółtko jajek 7 sztuk
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
mąka 3 szklanki
białko 7 sztuk
cukier 3/4 szklanki
ocet 1 łyżeczka
sól 1 szczypta
kakao 3 łyżki
kisiel wiśniowy 1 opakowanie
jabłka prażone 1 litrowy słoik

Przepis i sposób przygotowania na: Kolorowiec

W misce wymieszać, margarynę w temperaturze pokojowej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przesianą przez sito, cukier, śmietanę i żółtka. Wyrobić wszystko na wolne ciasto. Tak przygotowane ciasto podzielić na dwie nierówne części. Mniejszą część wyłożyć na dno brytfanny. Większą część na chwilę odłożyć. Na ciasto w brytfannie nałożyć starte jabłka lub jabłka ze słoika. Następnie równomiernie rozłożyć. Białka wbić do miski, dodać sól i ubijać, dodać cukier i olej. Dalej ubijać, gdy powstanie sztywna piana dodać kisiel i nadal ubijać. Wyłożyć na jabłka. Większą część ciasta podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao i wyrobić by cała część zafarbowała się na czarno. Z każdej części odrywać po odrobinie ciasta i wrzucać na pianę, przeplatając oba kolory ciasta. Włożyć do piekarnika i piec ok. 45-55 minut w 180 st..

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak