Kolorowe szaszłyki z kurczakiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • filet z kurczaka

    500 gram
  • cukinia

    1 sztuka
  • papryka czerwona

    1 sztuka
  • papryka żółta

    1 sztuka
  • pieczarki

    400 gram
  • Kabanosy wieprzowe Madej Wróbel

    3 sztuki

Marynata

  • olej rzepakowy

    1/3 szklanka
  • miód płynny

    1 łyżka
  • keczup

    1 łyżka
  • ząbki czosnku

    2 sztuki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz kolorowy Prymat w młynku

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z podanych składników przygotować marynatę, dodać przeciśnięte przez praskę czosnek całość dokładnie zmiksować blenderem. Filety z kurczaka dokładnie umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Mięso pokroić na mniejsze kawałki, najlepiej w kostkę. Mięso zalać marynatą i odstawić najlepiej na całą noc do lodówki.
Obie papryki oraz cukinię umyć, osuszyć. Z cukinii odciąć końce, z papryk usunąć gniazda nasienne. Cukinię pokroić w cienkie plastry, papryki w kostkę. Pieczarki przebrać, oczyścić z ziemi. Kabanosy pokroić w 1,5 cm kawałki.
Na patyczki do szaszłyków wbijać w sumie 2 kawałki mięsa, 2 pieczarki, po kawałku czerwonej i żółtej papryki, 2 plastry cukinii oraz po kawałku kabanosa. Tak przygotować wszystkie szaszłyki do wyczerpania składników.
Piec na rozgrzanym grillu ze wszystkich stron na rumiano. Podawać z sosem czosnkowym i ziemniaczkami z grilla
afrodyta
Kolorowe i pyszne szaszłyki z grilla. Polecam

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Margo1 03.06.2016 07:19
Robię podobne ,ale te też są ciekawe
marzut 24.05.2016 14:01
Super szaszłyki
adelajda 24.05.2016 13:29
apetyczne szaszłyki
berys18 24.05.2016 07:35
bardzo ładne szaszłyki
Iwusia 23.05.2016 23:57
ale smaczne
Łukasz15 23.05.2016 23:00
Uwielbiam szaszłyki
halina17 23.05.2016 22:18
Dobre szaszłyki.
krokus 23.05.2016 21:20
prosto i smacznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat