Kolorowe szaszłyki warzywne

Lis
Lis

Kolorowe szaszłyki warzywne

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • papryka czerwona

    1 szt
  • papryka żółta

    1 szt
  • cukinia

    1 szt

Marynata

  • oliwa

    4-6 łyżek
  • musztarda

    1 łyżeczka
  • sól do smaku

  • ocet balsamiczny

    3-4 łyżki
  • pieprz czerwony

    1 łyżeczka
  • Bazylia suszona Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Kolorowe szaszłyki warzywne

Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać tj.: oliwa z oliwek, pieprz czerwony - użyłam ziarnistego który roztarłam lekko w dłoni, ocet balsamiczny (ja dałam ten z dodatkiem miodu), sól ok 1/2 łyżeczki - ale należy marynatę spróbować czy nie potrzeba więcej, bazylię oraz musztardę.
Warzywa umyć,. pozbyć się gniazd nasiennych z papryki i pokroić ją na dość duże kawałki, Cukinię pokroić w plasterki. Warzywa dokładnie maczać w marynacie i włożyć do pojemniczka z zamknięciem. Wstawić na noc do lodówki aby marynata się przegryzła, można tez zostawić w lodówce na 3-4 godz. - też będą dobre.
Następnie układać naprzemiennie na patyczku np. czerwona papryka, cukinia, żółta papryka, czerwona, cukinia itp.
Grilować tak aby warzywa były miękkie.
Smacznego. Można je jeść sama lub jako dodatek do dania głównego np. kurczaka.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

krokus 20.05.2016 21:23
fajne szasżłyki
Wacław 20.05.2016 19:08
pyszniutko sie zrobiło :-)
adelajda 20.05.2016 15:39
Super kolorowo :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat