Kolorowe świderki w sosie pomidorowym z pesto

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cebula

    1 szt
  • czosnek

    2 zabki
  • papryka czerwona

    1 duza szt
  • pomidor

    5 szt
  • pesto

    0,5sloiczka czerwonego
  • olej rzepakowy

    2 lyzki
  • Bazylia suszona Prymat

    0,5 lyzeczki
  • makaron

    300 g
  • ser żółty

    do posypania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cebulę posiekać w kostkę, wrzucić na rozgrzany olej, przesmażyć. Dodać przeciśnięty czosnek. Paprykę obrać ze skórki, pokroić w kostkę. wrzucić na patelnię. Smażyć razem. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w dużą kostkę. Wrzucić na patelnię gdy papryka zmięknie. Zamieszać, wlać ¼ szklanki wody i dusić 10 minut. Następnie dodać Pesto oraz bazylię (można doprawić także solą i pieprzem, ale jak dla nas Pesto jest wystarczająco słone i ostre ;)), zamieszać, dusić jeszcze chwilę. Ugotować makaron (użyłam kolorowych świdrów), odcedzić, wrzucić do sosu i zamieszać. Nakładać porcje na talerze. Można posypać serem żółtym.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat