Kolorowe ciasto z masą budyniową

Kolorowe ciasto z masą budyniową

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

mała łyż.

gniazd

mała puszka

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • jajko

    6
  • mąka

    3 szkl
  • cukier

    3/4 szkl
  • olej

    1/2 szkl
  • woda

    1/2 szkl
  • kakao

    1 łyżka
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie
  • masa

  • cukier

    3/4 szkl
  • żółtko jajek

  • margaryna

    25 dkg
  • budyń śmietankowy

  • wódka

    1 kieliszek
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Kolorowe ciasto z masą budyniową

CIASTO; Białka oddzielamy od żółtek. Do miseczki dajemy białka z cukrem i ubijamy na sztywną pianę. Wodę delikatnie podlewamy. Mieszając łyżką drewnianą dodajemy wszystkie składniki prócz kakao. Do foremki keksowej wlewamy 1/2 zrobionego ciasta. Natomiast do drugiej części ciasta dodajemy kakao i wlewamy do drugiej foremki. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temp. 180 stopni ok. 50 min. Chłodzimy i zimne ciasta obkrawamy wokół i kruszymy następnie przekrawamy wzdłuż.
MASA; Budyń gotujemy w/g przepisu i chłodzimy.Cukier mielimy. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem do białości. Następnie dalej ucierając dodajemy żółtko i po troszku zimnego budyniu. Na koniec dodajemy wódkę.
Przygotowane ciasto przekładamy zrobioną masą i smarujemy całe wokół. Posypujemy okruchami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (32)

Przepisy Joanny 23.02.2014 14:04
bardzo lubię ciasta z masą budyniową, Twoje wygląda kusząco
mirosława4 21.11.2013 17:11
smaczne szkoda że nie można się poczęstować
gosia56 10.09.2013 20:25
napewno pyszne
olkaaa 23.08.2013 07:34
wygląda kusząco
barbara11561 05.08.2013 09:17
świetnie smakuje
ben-ka 08.07.2013 09:53
mnie by smakowało.....
Iwusia 13.05.2013 23:07
lubię takie ciasta
caralajna 23.04.2013 07:11
pyszne słodkości
Elżbieta17 12.02.2013 17:26
rewelacja:)
kate.500 06.02.2013 08:12
pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat