Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

KOLOROWA ZEBRA

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda gazowana 1 szkl
olej 1 szkl
jajko 5 szt
cukier drobny 1 szkl
sok z cytryny 2 łyżki
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
mąka pszenna 3 szkl

Porada

Dodajemy barwniki w żelu.

Przepis i sposób przygotowania na: KOLOROWA ZEBRA

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy mikserem na sztywno.Dodajemy do białek małymi porcjami cukier.Jak białką będą sztywne dodajemy po jednym żółtku i ucieramy na wolnych obrotach miksera.Do masy jajecznej dodajemy na przemian wodę gazowaną,mąkę i olej.Cały czas ucieramy aż składniki się połączą.Ciasto dzielimy na dwie lub trzy równe porcje i każdą zabarwiamy na inny kolor.
Formę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą.Ciasto wlewamy porcjami na środek foremki .Każdą porcję wlewamy w środek poprzedniej.
Pieczemy w temperaturze 160 st.C ok 60 minut ,do suchego patyczka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monika-twin 01.03.2015 20:52
Piekny deser.
Barbara777 01.03.2015 20:51
Ale barwna
wwwiolka 01.03.2015 20:30
Pięknie się prezentuje.
gottrina 01.03.2015 19:51
wygląda rewelacyjnie
Asik32 01.03.2015 18:13
Bajeczny deserek:-)
mirosława4 01.03.2015 17:35
pięknie wygląda
Renataj 01.03.2015 17:26
Piękne kolorki:)
Stenka 01.03.2015 16:53
ładne kolorki
Pietruszka 01.03.2015 16:43
ciekawie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak