Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kolorowa zapiekanka

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bakłażan 1 sztuka
cukinia 2 sztuka
ziemniaki 3 sztuki
papryka czerwona 1 sztuka
papryka żółta 1 sztuka
pomidory 2 sztuki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 3 szczypty
śmietana 18 proc 200 mililitrów
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
ser żółty 5 dkg
Pieprz czarny mielony Prymat
sól do smaku
olej 1 łyżka
czosnek 1 ząbek

Przepis i sposób przygotowania na: Kolorowa zapiekanka

Ziemniaki wyszorować, ugotować w mundurkach, wystudzić i obrać, pokroić w pół centymetrowe plastry.
Cukinię i bakłażana umyć, pokroić w plastry, bakłażana, przesypać na sicie solą, odstawić na 15 minut.
Po tym czasie opłukać wodą, osuszyć na papierowym ręczniku. Umyte papryki pokroić w plastry, pozbawić nasion.
Wysmarować okrągłe naczynie do zapiekanek, ułożyć na środku naczynia, po plasterku każdego warzywa.
Resztę plastrów, ułożyć w około w takiej samej kolejności, jak te na środku.
Śmietanę wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami, przelać do formy, posypać startym serem.
Przykryć naczynie folią albo pokrywką. Wstawić do ciepłego piekarnika, piec w temperaturze 180 stopni około 40 minut, ostatnie 10 minut piec bez przykrycia .
SMACZNEGO!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 13.09.2015 09:08
ładnie wygląda
fotoviderek 03.09.2015 22:37
Wygląda przepięknie :)
Pani Domu 03.09.2015 11:39
ślicznie wygląda
Grazyna0211 02.09.2015 21:10
kolorowa i smaczna
Małgorzata Pin 02.09.2015 18:36
Rzeczywiście kolorowa zapiekanka.
mysza75 02.09.2015 17:07
jaka fajna i kolorowa
agnieszka214 02.09.2015 16:40
bardzo kolorowo
Stenka 02.09.2015 15:32
Ładnie wygląda
Adamorek 02.09.2015 15:21
pięknie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak