Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kolorowa Pyszotka

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

BISZKOPT

jaja 4 szt
mąka pszenna 300 g
margaryna 1 szt -250g
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 szt
miód płynny 4 łyżki
cukier 100 g
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczki
herbata 1/4 szklanki mocnej
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kakao 3 łyżki

MASA JABŁKOWA

jabłka 1.5 kg
galaretka cytrynowa 2 szt
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 lyżki
cukier 4 łyżki

MASA BUDYNIOWA

mleko 2 szkl
cukier waniliowy 1 opakowanie
cukier 3/4 szkl
mąka pszenna 2 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
żółtko jajek 1 szt
margaryna 250 g

DODATKOWO

biszkopty podłużne 1 opakowanie
galaretka wiśniowa 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Kolorowa Pyszotka

Kroki postępowania

1
Margarynę utrzeć z cukrem. Stopniowo dodawać żółtka.
Krok 1 - Kolorowa Pyszotka foto
2
mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia, sodą. dodać przyprawę do piernika i to wszystko razem dodawać stopniowo do utartej margaryny z żółtkami.
W szklance z gorącą herbat a rozpuścic miód i dodać do ciasta.
Ubijamy piane z białek i stopniowo dodawać do ciasta, delikatnie mieszajac drewnianą łyżką. Dzielimy ciasto na dwa blaty i kazdy z nich pieczemy przez ok 45 min w 180*C
Krok 2 - Kolorowa Pyszotka foto
4
gotujemy 1.5 szklanki mleka wraz z cukrami. Resztę mleka mieszamy z żółtkami i mąkami. Dodajemy do gotującego sie mleka, gotujemy budyń. Studzimy.
Ucieramy margarynę i stopniowo dodajemy schłodzony budyń.

Jeden blat wystudzonego biszkoptu nasączamy(u mnie woda z cukrem i cytryna) smarujemy połową kremu.
Krok 3 - Kolorowa Pyszotka foto
6
Jabłka obieramy, kroimy w drobniejsze kawałki, przekładamy do garnka, podlewamy odrobina wody, wsypujemy cukier, przykrywamy i smażymy. Gdy jabłka zmiekną dodajemy sypką galaretkę i żelatynę, dokładnie mieszamy. Studzimy.
Wykładamy na krem.
Krok 4 - Kolorowa Pyszotka foto
7
Galaretki wiśniowe rozrabiamy w ok 600ml gorącej wody. w odrobinie tężejącej galaretki moczymy biszkopty i układamy na masie jabłkowej
Krok 5 - Kolorowa Pyszotka foto
8
Pozostałą galaretkę tężejącą wylewamy na ułożone biszkopty, następnie wykładamy pozostałą część masy, przykrywamy blatem biszkoptowym. Polewamy to wszystko polewą czekoladową bądz roztopioną czekoladą
Krok 6 - Kolorowa Pyszotka foto
9
Smacznego :)
Krok 7 - Kolorowa Pyszotka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata Pin 02.04.2015 10:13
Dobre i smaczne.
agnieszka214 02.04.2015 10:11
super smaczne ciasteczko
Kuchenka 02.04.2015 09:16
apetycznie , chętnie skosztuję
iskierka.ag 02.04.2015 08:21
Wygląda cudownie, a jakie wysokie :)
patryska76 01.04.2015 23:35
wygląda smakowicie!
jasiek 01.04.2015 23:30
mega dobre ciacho i idealne na święta
2milutka 01.04.2015 22:47
Bardzo efektowne ciasto!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak