Kolejna odsłona naleśników, czyli z figą w polewie czekoladowej :)

Kolejna odsłona naleśników, czyli z figą w polewie czekoladowej :)

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto naleśnikowe

  • jaja

    3 szt
  • mąka pszenna

    1,5 szklanki
  • mleko 2%

    1 szklanka
  • woda gazowana

    1 szklanka
  • cukier drobny

    3-4 łyżki
  • cukier wanilinowy

    1/2 łyżeczki
  • sól

    szczypta
  • olej do smażenia

Nadzienie serowe

  • serek homogenizowany

    350 g
  • jogurt naturalny

    2-3 łyżki
  • cukier puder

    1-2 łyżki

Nadzienie owocowe

  • gruszka nashi

    1-2 szt
  • figi

    1-2 szt
  • cukier brązowy

    1 łyżka

Polewa czekoladowa

  • czekolada mleczna

    100 g
  • masło

    1/2 łyżki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Kolejna odsłona naleśników, czyli z figą w polewie czekoladowej :)

Kroki postępowania

Krok 1 - Kolejna odsłona naleśników, czyli z figą w polewie czekoladowej :) foto
Jaja z cukrami ubić na puszystą, białą masę.
Krok 2 - Kolejna odsłona naleśników, czyli z figą w polewie czekoladowej :) foto
Następnie dodać mąkę, szczyptę soli, wodę gazowaną i mleko i całość szybko, ale dokładnie mikserem połączyć.
Krok 3 - Kolejna odsłona naleśników, czyli z figą w polewie czekoladowej :) foto
Serek homogenizowany naturalny połączyć z jogurtem i cukrem pudrem.
Krok 4 - Kolejna odsłona naleśników, czyli z figą w polewie czekoladowej :) foto
Z brązowego cukru zrobić karmel, na który dajemy obrane i pokrojone w grubsze plastry gruszki.
Krok 5 - Kolejna odsłona naleśników, czyli z figą w polewie czekoladowej :) foto
Czekoladę topimy w kąpieli wodnej, pod koniec dodając masło.
Krok 6 - Kolejna odsłona naleśników, czyli z figą w polewie czekoladowej :) foto
Naleśniki smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.
Krok 7 - Kolejna odsłona naleśników, czyli z figą w polewie czekoladowej :) foto
Smarujemy nadzieniem serowym, dodajemy owoce i składamy na pół.
Krok 8 - Kolejna odsłona naleśników, czyli z figą w polewie czekoladowej :) foto
Gotowego dekorujemy polewą czekoladową.
SMACZNEGO!
Malinka
Użyłam serka homogenizowanego naturalnego stąd w składnikach cukier puder :)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

norweska20 27.10.2014 23:12
smakowite te naleśniczki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat