Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kolanka zapiekane z sosem bolognese

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Makaron kolanka 250 g
mięso mielone wołowe 250 g
przecier pomidorowy 400 ml
cebula 1 sztuka
sos beszamelowy ok 200 ml gotowy lub domowy
olej 2 łyżki
marchewka 1 sztuka
seler naciowy 1 łodyga
sól do smaku
ser salami 100 g
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kolanka zapiekane z sosem bolognese

Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy.Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Marchew i seler naciowy myjemy. Obieramy marchew i kroimy w kostkę jak i seler naciowy. Na patelni podsmażamy cebulę. Dodajemy marchew i smażymy ok 10 minut. Dodajemy mięso mielone i smażymy kolejne 20 minut. Dodajemy seler naciowy i zalewamy przecierem pomidorowym. Doprawiamy do smaku. Do naczynia żaroodpornego wrzucamy makaron i zalewamy sosem bolognese. Polewamy całość sosem beszamelowym i posypujemy tartym serem. Zapiekamy w piekarniku aż ser się rozpuści.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak