Kolacja: Komosa ryżowa z dynią, suszonymi pomidorami i jajkiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Dieta Hashimoto | Dzień 3 | Kolacja

Ewelina Ogrzewała, dietetyk aplikacji Peater:

„Komosę ryżową często określa się mianem super-food. Związane jest to z wysoką zwartością białka, błonnika pokarmowego, witamin i składników mineralnych oraz bioaktywnych substancji.”

Ten i wiele innych przepisów na zdrowe i smaczne kolacje znajdziesz w Diecie Hashimoto, dostępnej w aplikacji dietetycznej Peater.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • quinoa - komosa ryżowa biała sucha

    33 g (ok. 2 łyżki)
  • jajko

    1 szt. (ok. 69 g)
  • mrożona dynia

    76 g (ok. 1/2 szklanki)
  • suszony pomidor

    22 g (ok. 4 i 1/2 plastra)
  • pestki dyni

    11 g (ok. 1 łyżka)
  • olej rzepakowy rafinowany

    8 ml (ok. 1 łyżka)
  • ocet balsamiczny

    4 ml (ok. 2 łyżeczki)
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 g (ok. 1 szczypta)
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 g (ok. 1 szczypta)
  • gałka muszkatołowa mielona

    1 g (ok. 1 szczypta)
  • kurkuma mielona

    1 g (ok. 1 szczypta)
  • szczypiorek

    4 g (ok. 1 łyżka)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Kaszę ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z informacją zamieszczoną na opakowaniu produktu.

2. Dynię ugotuj w osolonej wodzie. Następnie ją odcedź i rozgnieć widelcem.

3. Suszone pomidory zalej wrzątkiem, a po kilku minutach odsącz i pokrój na mniejsze kawałki.

4. Na rozgrzaną patelnię z tłuszczem wbij jajko i smaż, aż białko się zetnie.

5. Kaszę wymieszaj z dynią, suszonymi pomidorami oraz przyprawami.

6. Na kaszy ułóż jajko i posyp pestkami dyni oraz posiekanym szczypiorkiem.

Doradca Smaku
* Pestki możesz podprażyć na suchej patelni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat