Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
quinoa - komosa ryżowa biała sucha
33 g (ok. 2 łyżki) -
jajko
1 szt. (ok. 69 g) -
mrożona dynia
76 g (ok. 1/2 szklanki) -
suszony pomidor
22 g (ok. 4 i 1/2 plastra) -
pestki dyni
11 g (ok. 1 łyżka) -
olej rzepakowy rafinowany
8 ml (ok. 1 łyżka) -
ocet balsamiczny
4 ml (ok. 2 łyżeczki) -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
1 g (ok. 1 szczypta) -
Pieprz czarny mielony Prymat
1 g (ok. 1 szczypta) -
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
1 g (ok. 1 szczypta) -
Kurkuma mielona Prymat
1 g (ok. 1 szczypta) -
szczypiorek
4 g (ok. 1 łyżka)
Przepis i sposób przygotowania Kolacja: Komosa ryżowa z dynią, suszonymi pomidorami i jajkiem
1. Kaszę ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z informacją zamieszczoną na opakowaniu produktu.
2. Dynię ugotuj w osolonej wodzie. Następnie ją odcedź i rozgnieć widelcem.
3. Suszone pomidory zalej wrzątkiem, a po kilku minutach odsącz i pokrój na mniejsze kawałki.
4. Na rozgrzaną patelnię z tłuszczem wbij jajko i smaż, aż białko się zetnie.
5. Kaszę wymieszaj z dynią, suszonymi pomidorami oraz przyprawami.
6. Na kaszy ułóż jajko i posyp pestkami dyni oraz posiekanym szczypiorkiem.
Materiały przygotowane we współpracy z dietetykami z aplikacji Peater.
* Pestki możesz podprażyć na suchej patelni.![]()
Komentarze (0)