Koktajlowe oko zamknięte w mielonym

Koktajlowe oko zamknięte w mielonym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cebula

    1 duża
  • mięso mielone

    0,5 kg
  • pomidor koktajlowy

    10-12 sztuk
  • jajko

    1 duże
  • bułka

    1 sztuka
  • mleko

    do namoczenia
  • sól, kolorowy pieprz

    do smaku
  • czosnek

    2 ząbki
  • olej do smażenia

  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    do panierki
  • feta

    1/3 opakowania
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Koktajlowe oko zamknięte w mielonym

Bułkę namaczamy w mleku. Cebule kroimy w drobną kostkę . Odciśniętą bułkę oraz cebulę dodajemy do mięsa. Dalej dodajemy jajko, przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dokładnie mieszamy.
Pomidorki przecinamy na połowę, wyjmujemy miąższ, a na jego miejsce wkładamy ser feta. Z gotowej masy mięsnej formujemy placuszki. Spłaszczamy je w dłoniach (najlepiej zwilżonych), nakładamy na każdy nadziany pomidorek i formujemy kotleciki.
Po obtoczeniu w bułce tartej kotleciki smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron do zrumienienia.
Lubię kombinować z mięsem mielony. Te kotleciki to fajny pomysł zarówno na obiad jak i przekąskę. Doskonale smakują bowiem także na zimno.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

gusia1000 24.01.2014 00:35
Fajny przekrój mielonego.
Alex_M 13.10.2013 12:27
podoba mi się pomysł :)
Agnieszka_B 12.10.2013 20:10
Przepis ciekawy, a i efekt końcowy zachwyca :)
Łucja 11.10.2013 18:47
niezwykle apetycznie to wygląda :D
Czarnula87 11.10.2013 17:10
fantastyczny pomysł
tatiana2 11.10.2013 13:49
pomysłowe kotlety :)
mufinka79 11.10.2013 11:43
Fajny pomysł, apetycznie wyglądają :)
2milutka 11.10.2013 08:45
super pomysł na mielone:)
Aga-25 11.10.2013 08:18
fajnie wyglądają
Anna133 11.10.2013 08:16
bardzo pomysłowe , alternatywa na nudne mielone

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat