Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
cebula
1 duża -
mięso mielone
0,5 kg -
pomidor koktajlowy
10-12 sztuk -
jajko
1 duże -
bułka
1 sztuka -
mleko
do namoczenia -
sól, kolorowy pieprz
do smaku -
czosnek
2 ząbki -
olej do smażenia
-
Bułka tarta klasyczna Prymat
do panierki -
feta
1/3 opakowania
Przepis i sposób przygotowania Koktajlowe oko zamknięte w mielonym
Pomidorki przecinamy na połowę, wyjmujemy miąższ, a na jego miejsce wkładamy ser feta. Z gotowej masy mięsnej formujemy placuszki. Spłaszczamy je w dłoniach (najlepiej zwilżonych), nakładamy na każdy nadziany pomidorek i formujemy kotleciki.
Po obtoczeniu w bułce tartej kotleciki smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron do zrumienienia.
Lubię kombinować z mięsem mielony. Te kotleciki to fajny pomysł zarówno na obiad jak i przekąskę. Doskonale smakują bowiem także na zimno.
Komentarze (14)
Załaduj więcej komentarzy (4)