Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kokosowy sernik na zimno z musem ananasowym

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

spód

ciastka 25 dag
masło 15 dag

masa

serek mascarpone 25 dag
śmietana kremówka 1 szklanka
twaróg 40 dag
wiórki kokosowe 10 dag
cukier 10 łyżek
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżki

mus

ananas w puszce 1 puszka
galaretka cytrynowa 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Kokosowy sernik na zimno z musem ananasowym

Kroki postępowania

1
Masło podgrzewamy w małym garnuszku do czasu aż się roztopi. Ciastka kruszymy
Krok 1 - Kokosowy sernik na zimno z musem ananasowym foto
2
Pokruszone ciastka łączymy z masłem.
Krok 2 - Kokosowy sernik na zimno z musem ananasowym foto
3
Masę ciasteczkową wykładamy na dno tortownicy (śr. 26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości wody.
Krok 3 - Kokosowy sernik na zimno z musem ananasowym foto
4
Twaróg mielimy dwukrotnie. Ubijamy z cukrem. Dodajemy mascarpone. Mieszamy za pomocą miksera. Dodajemy kremówkę. Ubijamy do czasu aż masa zgęstnieje. Dodajemy przestudzoną żelatynę. Jeszcze chwilę miksujemy. Dosypujemy wiórki. Mieszamy. Masę twarogową wykładamy na blaszkę.
Krok 4 - Kokosowy sernik na zimno z musem ananasowym foto
5
Ananasy wyciągamy z zalewy i kroimy na mniejsze kawałki. Miksujemy za pomocą blendera tak, żeby powstała jednolita masa. Sok zlewamy do szklanki. Dodajemy tyle wody, aby otrzymać szklankę płynu. Podgrzewamy i rozpuszczamy galaretkę. Tężejącą galaretkę łączymy z masą ananasową. Wykładamy na ciasto. Schładzamy w lodówce do czasu aż galaretka całkiem stężeje.
Krok 5 - Kokosowy sernik na zimno z musem ananasowym foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata92 16.09.2016 11:36
Pyszności :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak