Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kokosowiec

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka krupczatka 3 szklanka
margaryna w kostce 1 kostka
cukier 2 szklanka
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczka
jaja 5 sztuka
wiórki kokosowe 20 dag
margaryna do smarowania formy
dżem 2 słoik
kwaśna śmietana 0,5 litr

Przepis i sposób przygotowania na: Kokosowiec

Mąkę, posiekaną kostkę margaryny, szklankę cukru, proszek do pieczenia i 5 żółtek wyrabiamy aż do powstania jednolitego ciasta. Następnie dzielimy je na 2 części (1/3 i 2/3) i wkładamy na godzinę do lodówki.

Do większej miski dajemy śmietanę, wiórki oraz 1 szklankę cukru. Mieszamy i odstawiamy.

Pozostałe 5 białek ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli.

Blachę smarujemy margaryną i posypujemy mąką a następnie rozkładamy na niej schłodzone ciasto (większy kawałek).

Kolejnym krokiem jest równomierne rozprowadzenie dżemu/konfitury (najlepiej pasują te kwaśniejsze)

Wcześniej przyrządzone wiórki delikatnie mieszamy z białkami i rozprowadzamy po ciaście.

Na wierzch ścieramy na tarce pozostałą 1/3 część schłodzonego ciasta


Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 60 minut w 180*


krupczatkę można zastąpić zwykłą mąką pszenną

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

malina 23.10.2013 08:05
wygląda znakomicie
czarna910311 03.04.2013 20:26
Ciasto jest bardzo smaczne :) więc śmiało mogę polecić
Monika58 03.04.2013 19:52
pysznie wygląda
tomek18 03.04.2013 18:46
lubię takie ciasta!
owca441 03.04.2013 18:14
FAJNY KAWAŁEK
V_kuchareczka 03.04.2013 17:22
wygląda smakowicie
reniatka 03.04.2013 15:42
lubie takie ciasta z kokosami

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak