Kokosowe krewetki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • krewetki duże

    40 dag
  • ząbek czosnku

    1 sztuka
  • sok z pomarańczy

    0,5 sztuka
  • sok z limetki

    0,5 sztuka
  • papryczka chili

    1 sztuka
  • imbir

    3 cm
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • mleko kokosowe

    0,33 puszka
  • masło klarowane

    2 łyżka
  • sól

  • pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Krewetki rozmrażamy, opłukujemy, osuszamy na durszlaku.

Czosnek obieramy, siekamy w cienkie paseczki lub w drobną kostkę. Paparyczkę chili myjemy, przecinamy wzdłuż na pół, usuwamy ziarenka, kroimy w cieniutkie talarki.

Wyciskamy sok z limonki i pomarańczy.

Natkę drobno siekamy, imbir obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

Na patelni rozpuszczamy masło klarowane.

Wrzucamy czosnek i chili, smażymy około 60 sekund.

Dodajemy krewetki i co chwilę mieszając smażymy 2-3 minuty (aż krewetki leciutko się zarumienią). Wrzucamy natkę pietruszki.

Dodajemy mleczko kokosowe, soki z pomarańczy i limonki oraz imbir, dokładnie mieszamy. Gdy mleko się zagotuje, ściągamy krewetki z ognia i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy ze świeżym pieczywem lub ryżem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Anna133 16.05.2014 13:02
ależ wykwintne i pięknie podane
pajbek 16.05.2014 11:31
Warte wypróbowania :-)
idealme 16.05.2014 11:19
smaczne krewetki
Wiktoria29 16.05.2014 09:32
moje smaki, uwielbiam takie dania
Magula 16.05.2014 08:59
Nie jadłam jeszcze takiego dania
2milutka 16.05.2014 08:18
czuję jak pachną;)))
brioszka 16.05.2014 07:38
zdecydowanie moje smaki! :)
Niki22 15.05.2014 23:49
to musi być dobre

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat