Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kokosowa zupa z krewetkami

3.0
(18)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

krewetki duże 35 sztuka
mleko kokosowe 100 ml
marchew 1 sztuka
wywar warzywny 750 ml
sok z pomarańczy 0,5 sztuka
sok z limetki 1 sztuka
papryczka chili 0,5 sztuka
ząbek czosnku 2 sztuka
olej rzepakowy
masło klarowane 1 łyżka
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Kokosowa zupa z krewetkami

Krewetki rozmrażamy, opłukujemy, osuszamy na durszlaku.

Marchewkę obieramy, kroimy w cienkie paseczki o długości 2-3 cm. Obrany czosnek siekamy w bardzo drobną kostkę. Z chili usuwamy pestki i kroimy w cienkie talarki.

Podgrzewamy 2-3 łyżki oleju rzepakowego. Wrzucamy marchewkę, a po minucie także czosnek i chili.

Gdy warzywa lekko się przyrumienią, zalewamy je wywarem warzywnym i gotujemy do chwili, aż marchewka zmięknie.

Wlewamy sok z pomarańczy i limonki, zagotowujemy i ściągamy z ognia.

Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy krewetki i co chwilę mieszając, smażymy 2 minuty, a więc do chwili, gdy się leciutko przyrumienią. Doprawiamy solą i pieprzem.

Krewetki wrzucamy do zupy. Dolewamy do smaku mleko kokosowe. Doprawiamy solą i pieprzem.

Podajemy od razu po przygotowaniu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

matesko 20.05.2014 13:33
ciekawy przepis
Wiktoria29 20.05.2014 09:49
super przepis
Beata999 19.05.2014 23:28
Ciekawa zupka ,już ją polubiłam .
Renata22 19.05.2014 23:04
Bardzo orientalna;)
patryska76 19.05.2014 22:58
Nietypowa zupka ;) Ale na pewno smaczna ;-)
jasiek 19.05.2014 22:15
jak w Tajlandii
IlonaAlbertos 19.05.2014 22:06
Wygląda apetycznie. Aż chciałoby się zjeść.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak