Przepis i sposób przygotowania na: Kokosowa zupa z krewetkami
Marchewkę obieramy, kroimy w cienkie paseczki o długości 2-3 cm. Obrany czosnek siekamy w bardzo drobną kostkę. Z chili usuwamy pestki i kroimy w cienkie talarki.
Podgrzewamy 2-3 łyżki oleju rzepakowego. Wrzucamy marchewkę, a po minucie także czosnek i chili.
Gdy warzywa lekko się przyrumienią, zalewamy je wywarem warzywnym i gotujemy do chwili, aż marchewka zmięknie.
Wlewamy sok z pomarańczy i limonki, zagotowujemy i ściągamy z ognia.
Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy krewetki i co chwilę mieszając, smażymy 2 minuty, a więc do chwili, gdy się leciutko przyrumienią. Doprawiamy solą i pieprzem.
Krewetki wrzucamy do zupy. Dolewamy do smaku mleko kokosowe. Doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy od razu po przygotowaniu.