Kokosowa śnieżynka - sernik na zimno

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Pyszny, delikatny i puszysty jak chmurka serniczek na zimno, który jest błyskawiczny i bardzo prosty w przygotowaniu. Smakuje jak kokosowe ptasie mleczko, a w połączeniu z orzechowym spodem cudownie rozpieszcza kubki smakowe.
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Spód:

  • orzechy laskowe łuskane

    60 gramów
  • wiórki kokosowe

    5 łyżek
  • cukier puder

    1,5 łyżki
  • masło

    50 gramów

Masa serowa:

  • serek mascarpone

    250 gramów
  • mleczko kokosowe

    165 mililitrów
  • masa grysikowo kokosowa

    250 gramów
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    3 łyżeczki
  • woda

    0,3 szklanki

3 łyżki masy kokosowej:

  • krem kokosowy

    3 łyżki
  • wiórki kokosowe

    4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

KROK 1. SPÓD: Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy. Orzechy laskowe mielimy, dodajemy do nich wiórki koksowe, cukier puder oraz rozpuszczone masło, zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto wykładamy na małą tortownicę o średnicy 17 cm.

KROK 2. MASA SEROWA: Żelatynę zalewamy zimną wodą (około 6 łyżek) i odstawiamy na 10 minut do napęcznienia. Po tym czasie dodajemy do niej około 1/3 szklanki wody, podgrzewamy (ale uwaga nie zagotowujemy) do jej całkowitego rozpuszczenia i studzimy. Serek mascarpone miksujemy z masą i mleczkiem kokosowym do momentu dobrego połączenia i delikatnego napowietrzenia masy. Następnie dodajemy rozpuszczoną żelatynę i powoli miksujemy, aby nie dopuścić do powstania grudek. Gotową masę wykładamy na orzechowo-kokosowy spód i wstawiamy do lodówki do odpowiedniego stężenia.

KROK 3. WIERZCH: Po tym czasie wierzch ciasta smarujemy masą kokosową i posypujemy wiórkami. Wierzch możemy udekorować dodatkowo kokosowymi pralinkami, orzechami lub płatkami migdałów. Życzę smacznego! :)

 

Futka
Do przygotowania sernika użyłam gotowej masy kokosowej z puszki, która jest wystarczająco słodka, dlatego nie trzeba dodatkowo dosładzać masy serowej.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat