Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kokosek z truskawkami i brzoskwiniami

3.0
(14)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO KOKOSOWE

białko 6 szt
cukier 1 1/2 szkl
wiórki kokosowe 300 g

MASA TRUSKAWKOWA

truskawki 400 g + połówki między masy
cukier 1/4 szkl
serek mascarpone 250 g
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczki
woda 3 łyżki

MASA BRZOSKWINIOWA

brzoskwinie w puszce 400 g
serek mascarpone 250 g
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczki
woda 3 łyżki

POLEWA

czekolada gorzka 30 g
masło 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Kokosek z truskawkami i brzoskwiniami

Kroki postępowania

1
Białka i cukier umieścić w misce, którą postawiłam nad garnkiem z gotującą się wodą. Powinna gotować się na małym palniku, a miska nie powinna dotykać powierzchni wody. Ubijać białka z cukrem, aż staną się białe, a cukier się rozpuści. Wsypać wiórki kokosowe i wymieszać. Masa powinna być na dotyk bardzo ciepła. Przygotować dwie foremki do pieczenia o wymiarach 21 x 25 cm. Wyłożyć je papierem do pieczenia, najlepiej tak, aby boki wystawały ponad foremkę. Będzie łatwiej wyciągnąć ciasto. Masę podzielić na pół i rozlać pomiędzy dwie formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C z termoobiegiem i piec przez ok 25 min, aż powierzchnia lekko się przyrumieni. Wyjąć z formy, a po wystudzeniu usunąć papier. Umieścić jeden blat w foremce, w której się piekło.
Krok 1 - Kokosek z truskawkami i brzoskwiniami foto
2
Truskawki (400 g) umieścić wraz z cukrem w garnuszku i podgrzewać, aż puszczą sok i zaczną się rozpadać. Zmiksować blenderem i odstawić do wystudzenia. Dodatkowo przelałam mus przez sitko, przez co pozbyłam się większości pestek, ale nie jest to konieczne.
Żelatynę zalać zimną wodą, a gdy napęcznieje rozpuścić podgrzewając delikatnie nad palnikiem. Wlać do truskawek.
Schłodzone mascarpone utrzeć i zmiksować razem z zimną masą truskawkową. Wylać na pierwszy kokosowy blat.
Krok 2 - Kokosek z truskawkami i brzoskwiniami foto
3
Kiedy masa truskawkowa stężeje ułożyć na niej połówki świeżych truskawek.
Krok 3 - Kokosek z truskawkami i brzoskwiniami foto
4
Przygotować masę brzoskwiniową. Żelatynę zalać zimną wodą, a gdy napęcznieje rozpuścić podgrzewając delikatnie nad palnikiem.Owoce odsączyć z syropu i zmiksować w blenderze, po czym połączyć z rozpuszczoną żelatyną. Schłodzone mascarpone utrzeć i połączyć z brzoskwiniami.
Krok 4 - Kokosek z truskawkami i brzoskwiniami foto
5
Tężącą masą zalać truskawki, wygładzić powierzchnię i przykryć blatem kokosowym. Odstawić do całkowitego stężenia.
Krok 5 - Kokosek z truskawkami i brzoskwiniami foto
6
Na końcu rozpuścić czekoladę z masłem nad kąpielą wodną i polać po wierzchu ciasta. Czekoladę przełożyłam do woreczka foliowego, odcięłam róg i wycisnęłam niteczki. Smacznego :)
Krok 6 - Kokosek z truskawkami i brzoskwiniami foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 29.08.2016 09:40
super wygląda
Jagódka77 13.08.2016 13:12
ależ on wspaniale wygląda
Patrycja33 12.08.2016 09:42
prezentuje sie smakowicie:-)
IZABELA29 31.07.2016 10:44
bardzo apetyczny
Ada-Gaba 21.07.2016 20:49
Apetyczne ciasto
Alex_M 19.07.2016 17:51
fantastyczne! musi smakować obłędnie :)
agnieszka214 18.07.2016 21:27
oj warto wypróbowac
Bernadeta1 18.07.2016 18:17
super ciasto, pyszności
Pani Domu 18.07.2016 15:26
piękny placek
gosia56 18.07.2016 15:18
super ciasto;)
IKrakowianka 18.07.2016 15:13
wygląda cudownie!
ania2610 18.07.2016 14:42
prawdziwe pyszności, tyle smaków! :)
Grazyna0211 18.07.2016 12:22
super ciasto
Renataj 18.07.2016 11:37
Bardzo apetycznie się prezentuje:)
bietka 18.07.2016 10:53
wyglada bardzo smakowicie :)
Krystyna32 18.07.2016 09:42
smaczne ciasto
ben-ka 18.07.2016 09:38
Super ! ciacho na bogato:)
Motorek 18.07.2016 08:34
smaczne ciasto
pestka 18.07.2016 00:17
wygląda bardzo smakowicie !!
MałaMi89 17.07.2016 23:48
Co jeden wypiek to lepszy... Nie chcesz mnie adoptować? :) mogłabym sobie próbować tych pyszności ;)
wwwiolka 17.07.2016 23:02
Bardzo fajny przepis.
norweska20 17.07.2016 22:45
pyszności ..chętnie bym zjadła
Iwusia 17.07.2016 21:38
wspaniałe to ciasto
gosia1988 17.07.2016 21:37
Fajne ciasto
KORAL 17.07.2016 21:36
pysze , takie lubimy...:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak