Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
makaron kokardki
1/2 opakowania -
szpinak świeży lub mrożony
1/2 opakowania -
śmietana 12%
3 łyżki -
masło
1 łyżka -
czosnek
3 ząbki
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy na al dente. W tym czasie na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy na patelnię mrożony lub świeży szpinak oraz wyciskamy ząbki czosnku. Wszystko ładnie mieszamy, gdy już będzie miękki dodajemy śmietanę ( lub jogurt grecki, jeśli ma być mniej kalorycznie) oraz przyprawiamy dużą ilością czarnego pieprzu i solą do smaku. Dla mięsożerców, którzy nie uznają obiadu bez mięsa, można do sosu dodać pokrojoną w małą kostkę pierś z kurczaka.
Makaron al dente wrzucamy do naszego sosu szpinakowego i mieszamy. Gdy makaron troszkę \"wchłonie\" sos szpinakowy jest zdecydowanie smaczniejszy. Danie możemy ozdobić parmezanem :)
Komentarze (1)
Nie masz konta? Zarejestruj się