Kokardki ze szpinakiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron kokardki

    1/2 opakowania
  • szpinak świeży lub mrożony

    1/2 opakowania
  • śmietana 12%

    3 łyżki
  • masło

    1 łyżka
  • czosnek

    3 ząbki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Niezwykle proste i smaczne danie.

Makaron gotujemy na al dente. W tym czasie na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy na patelnię mrożony lub świeży szpinak oraz wyciskamy ząbki czosnku. Wszystko ładnie mieszamy, gdy już będzie miękki dodajemy śmietanę ( lub jogurt grecki, jeśli ma być mniej kalorycznie) oraz przyprawiamy dużą ilością czarnego pieprzu i solą do smaku. Dla mięsożerców, którzy nie uznają obiadu bez mięsa, można do sosu dodać pokrojoną w małą kostkę pierś z kurczaka.

Makaron al dente wrzucamy do naszego sosu szpinakowego i mieszamy. Gdy makaron troszkę \"wchłonie\" sos szpinakowy jest zdecydowanie smaczniejszy. Danie możemy ozdobić parmezanem :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
mikrusiak 14.12.2011 16:29
bardzo apetyczne :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat