Składniki
kostka
kg
g
gramów
dużej łyż.
gniazda
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
makaron kokardki
250 g -
szpinak
200g liści -
tuńczyk w sosie własnym
1 puszka -
olej rzepakowy
1 lyzka -
czosnek
2 ząbki -
śmietana 30%
200 g -
Sól ziołowa jodowana Prymat
do smaku -
Pieprz biały mielony Prymat
do smaku -
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
1 duza szczypta -
ser twardy
kawałek długodojrzewający
Przepis i sposób przygotowania Kokardki z tuńczykiem i szpinakiem
Kroki postępowania

Makaron ugotować al dente.
Szpinak (użyłam mrożonego) lekko tylko rozmrozić, posiekać nożem.

Do rondla wlać 1 łyżkę oleju, dodać przeciśnięty czosnek i lekko osączonego tuńczyka. Przesmażyć.

Dodać szpinak, smażyć 2 minuty, wlać śmietankę. Przyprawić solą, pieprzem i gałką. Dusić kilka minut na małym ogniu.

Ugotowany makaron odcedzić, wrzucić do sosu, wymieszać, razem chwilę podgrzewać.

Komentarze (4)