Kokardki z tuńczykiem i szpinakiem

Kokardki z tuńczykiem i szpinakiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

gniazda

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron kokardki

    250 g
  • szpinak

    200g liści
  • tuńczyk w sosie własnym

    1 puszka
  • olej rzepakowy

    1 lyzka
  • czosnek

    2 ząbki
  • śmietana 30%

    200 g
  • Sól ziołowa jodowana Prymat

    do smaku
  • Pieprz biały mielony Prymat

    do smaku
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    1 duza szczypta
  • ser twardy

    kawałek długodojrzewający
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Kokardki z tuńczykiem i szpinakiem

Kroki postępowania

Krok 1 - Kokardki z tuńczykiem i szpinakiem foto

Makaron ugotować al dente.
Szpinak (użyłam mrożonego) lekko tylko rozmrozić, posiekać nożem.
Krok 2 - Kokardki z tuńczykiem i szpinakiem foto

Do rondla wlać 1 łyżkę oleju, dodać przeciśnięty czosnek i lekko osączonego tuńczyka. Przesmażyć.
Krok 3 - Kokardki z tuńczykiem i szpinakiem foto

Dodać szpinak, smażyć 2 minuty, wlać śmietankę. Przyprawić solą, pieprzem i gałką. Dusić kilka minut na małym ogniu.
Krok 4 - Kokardki z tuńczykiem i szpinakiem foto

Ugotowany makaron odcedzić, wrzucić do sosu, wymieszać, razem chwilę podgrzewać.
Krok 5 - Kokardki z tuńczykiem i szpinakiem foto
Posypać tartym w paseczki serem i od razu podawać.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Klausia 20.03.2015 21:14
ciekawe :)
kasiaw 20.03.2015 20:21
bardzo smaczne
gosia56 20.03.2015 20:14
takie jedzonko to pycha
Betina#45 20.03.2015 19:56
wspaniały makaron ! Mmm

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat