Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kokardki z szynką i papryką

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

makaron kokardki 150 g
papryka 1/2 szt.
szynka 80 g
oliwa 1 łyż.
śmietana 30% 120 ml
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
oregano 1 szczypta
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżecz.

Przepis i sposób przygotowania na: Kokardki z szynką i papryką

Kroki postępowania

1
Plastry szynki kroję w niezbyt małą kostkę, podsmażam na łyżce rozgrzanej oliwy w rondelku. Paprykę oczyszczam, kroję w kosteczkę i dodaję do podsmażonej wędliny do garnuszka. Smażę chwilę wszystko, aż papryka zmięknie. Wtedy wlewam śmietankę, mieszam.
Krok 1 - Kokardki z szynką i papryką foto
2
Makaron kokardki gotuję w osolonym wrzątku al dente. Odcedzam i odstawiam. Doprawiam sos do smaku solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i doprowadzam do zagotowania. Na koniec dodaję do sosu ugotowany makaron, mieszam.
Krok 2 - Kokardki z szynką i papryką foto
3
Wykładam danie na talerze, dekoruję gałązkami świeżego oregano. Od razu podaję.
Krok 3 - Kokardki z szynką i papryką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monika-twin 24.10.2012 20:45
szybko i smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak